Consultări la Cotroceni, între Klaus Iohannis și partidele parlamentare

live_text_consultari_cotroceni_orban_pnl_guvernare.jpg

Consultări la Cotroceni, între președintele Klaus Iohannis și delegația PNL (Sursa foto: presidency.ro)
Consultări la Cotroceni, între președintele Klaus Iohannis și delegația PNL (Sursa foto: presidency.ro)

Președintele Klaus Iohannis a avut vineri consultări cu partidele parlamentare, pentru formarea unui nou Guvern, după demiterea Cabinetului Dăncilă, în urma moțiunii de cenzură.

ACTUALIZARE 11: Președintele Klaus Iohannis a anunțat după consultările cu partidele că va desemna un premier luni, cel târziu marți și că ne îndreptăm către un Guvern PNL sau în jurul PNL.

 

ACTUALIZARE 10: Liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat vineri după consultările cu președintele Klaus Iohannis că partidul său susține un Guvern monocolor, adică PNL și că nu vrea să intre la guvernare. Tăriceanu respinge varianta anticipatelor.

Președintele Klaus Iohannis și delegația ALDE, condusă de Călin Popescu Tăriceanu (Sursa foto: presidency.ro)
Președintele Klaus Iohannis și delegația ALDE, condusă de Călin Popescu Tăriceanu (Sursa foto: presidency.ro)

 

 

ACTUALIZARE 9: Prim-vicepreședintele Pro România, Daniel Constantin, după consultările cu președintele Klaus Iohannis: "Dacă se face majoritatea parlamentară pentru anticipate, suntem favorabili acestei idei. Nu se pot organiza mai devreme de alegerile locale de anul viitor (...). Nu am înaintat o propunere de premier, ne-am manifestat disponibilitatea ca prin voturile noastre, care sunt tot mai multe în Parlament, să asigurăm stabilitatea țării. Dorința noastră este ca o nominalizare pentru premier să fie făcută cât mai repede".

Victor Ponta a lipsit din delegația Pro România.

Klaus Iohannis și delegația Pro România, la Cotroceni (Sursa foto: presidency.ro)
Klaus Iohannis și delegația Pro România, la Cotroceni (Sursa foto: presidency.ro)

 

 

ACTUALIZARE 8: Președintele Klaus Iohannis va susține o declarație de presă vineri, la ora 14.30, după consultările cu partidele parlamentare pe tema formării noului Guvern, anunță Administrația Prezidențială.

 

ACTUALIZARE 7: Liderul PMP, Eugen Tomac, după consultările cu președintele Klaus Iohannis: ”Pentru noi, este esențial ca viitorul Guvern să aibă ca prioritate o OUG pentru alegerea primarilor în două tururi. Este importantă eliminarea pensiilor speciale, iar viitoarea majoritate parlamentară care va învesti un nou Guvern să își asume reducerea numărului de parlamentari”.

Delegația PMP, primită de președintele Klaus Iohannis la Cotroceni (Sursa foto: presidency.ro)
Inca doua zile de consultari ale presedintelui cu opozitia. (Sursa foto: presidency.ro)

 

 

ACTUALIZARE 6: Președintele Klaus Iohannis se consultă la această oră cu delegația PMP.

 

ACTUALIZARE 5: Liderul UDMR, Kelemen Hunor, după consultările cu Klaus Iohannis: ”Avem nevoie de un Guvern validat în Parlament cât mai repede (...) și care va guverna 12 luni de zile, va aproba bugetul și va organiza alegerile, va face o administrație corectă, fără excese, fără extravaganțe. Noi nu credem în varianta anticipatelor (...). Să arunci țara într-o criză politică și financiară înseamnă că ești inconștient (...). Prima opțiune este un premier din UDMR, nu am făcut o nominalizare. A doua opțiune, un premier independent, nu tehnocrat, independent, din zona fiscală, bancară, financiară. A treia soluție, un Guvern condus de Ludovic Orban. Riscurile unui astfel de Guvern sunt că se uzează, iar formațiunile de centru-dreapta riscă să piardă alegerile parlamentare de anul viitor”.

Klaus Iohannis primește delegația UDMR la Cotroceni (Sursa foto: presidency.ro)
Klaus Iohannis primește delegația UDMR la Cotroceni (Sursa foto: presidency.ro)

 

 

ACTUALIZARE 4: Președintele Klaus Iohannis se consultă la această oră cu delegația UDMR.

 

ACTUALIZARE 3: Liderul USR, Dan Barna, după consultările cu Klaus Iohannis: ”Am luat în serios mesajul președintelui de susținere a ideii de anticipate. Am înaintat astăzi pactul pentru anticipate. Președintele a fost cumva în asentimentul nostru. S-a discutat și despre necesitatea unui nou Guvern (...). Prin anticipate, România se însănătoșește și rezolvăm criza politică. După anticipate, suntem convinși că putem avea o guvernare stabilă”.

Klaus Iohannis discută cu delegația USR, la Cotroceni (Sursa foto: presidency.ro)
Klaus Iohannis discută cu delegația USR, la Cotroceni (Sursa foto: presidency.ro)

 

 

ACTUALIZARE 2: Președintele Klaus Iohannis se consultă la această oră cu delegația USR.

 

ACTUALIZARE 1: Președintele PNL, Ludovic Orban, după consultările cu Klaus Iohannis: ”Poziția PNL e foarte clară. În cazul în care există posibilitatea unui acord pentru anticipate, noi susținem revenirea la popor, încredințarea cât mai rapidă cetățenilor români a posibilității de a decide un nou Parlament. În cazul în care nu e posibil acest lucru și dacă președintele Iohannis ne solicită să formăm Guvernul, PNL este pregătit să formeze un Guvern în jurul PNL”.

 

Primul partid cu care se consultă președintele Klaus Iohannis este PNL. Delegația liberală e formată din Ludovic Orban, Raluca Turcan, Robert Sighiartău, Rareș Bogdan și Florin Cîțu.

Propunerea PNL pentru postul de premier este liderul formațiunii, Ludovic Orban. Liberalii propun de asemenea un Guvern mai suplu, de 15-16 ministere.

La Cotroceni, urmează discuții cu USR, PMP, UDMR, ALDE și Pro România.

PSD nu va participa la consultările cu președintele Klaus Iohannis, după cum a anunțat joi seară la România TV Viorica Dăncilă.