ULTIMA ORĂ: Moțiunea de cenzură a trecut. Guvernul Dăncilă, demis. Reacția premierului

motiune_cenzura_guvern_dancila.jpg

Cu 238 de voturi, motiunea de cenzura a fost adoptata. Guvernul Viorica Dancila a fost demis  (Sursa foto: gov.ro)
Cu 238 de voturi, motiunea de cenzura a fost adoptata. Guvernul Viorica Dancila a fost demis (Sursa foto: gov.ro)

Moțiunea de cenzură a Opoziției a fost adoptată joi de Parlament, cu 238 de voturi pentru. Guvernul condus de Viorica Dăncilă este considerat demis. ”Plecăm cu datoria îndeplinită”, spune șefa PSD. ȘTIRE ÎN ACTUALIZARE.

ACTUALIZARE 5: Președintele USR, Dan Barna, pe Facebook, după succesul moțiunii de cenzură: ”Guvernul Dăncilă nu mai e. A intrat în istorie și foarte sus în topul cabinetelor incompetente de care această țară a avut parte. Nu e niciun motiv să sărbătorim. Fiecare zi pe care martorii lui Dragnea au petrecut-o în Palatul Victoria a fost o zi pierdută. Lecția pe care trebuie să o reținem e că niciodată acestor oameni nu trebuie să li se mai dea șanse. Nu fac decât să fure, ce nu fură distrug și ce nu pot distruge compromit”.

 

ACTUALIZARE 4: Viorica Dăncilă, după ce Guvernul a fost demis în urma moțiunii de cenzură: ”Toate partidele s-au unit, au fost și colegi din PSD care au trădat. Plecăm cu datoria îndeplinită. Le doresc celorlalți să vină în plen cât mai repede cu o echipă nouă. Îmi doresc ca președintele să numească cât mai repede un nou premier, chiar și azi”.

 

ACTUALIZARE 3: Zeci de protestari prezenți joi în fața Parlamentului au strigat ”Victorie!” și au desfăcut o sticlă de șampanie, după ce au aflat că moțiunea de cenzură a trecut și Guvernul Viorica Dăncilă a picat. ”Victorie! Ole, ole, PSD nu mai e!”, au strigat manifestanții.

 

ACTUALIZARE 2: Președintele PMP, Eugen Tomac, după ce moțiunea de cenzură a trecut în Parlament: ”Oficial, s-a încheiat epoca Dragnea. Victorie pentru români! Din respect pentru români. Este un lucru extraordinar! S-a demonstrat că oameni politici cu viziuni diferite își pot da mâna în interesul acestei țări”.

 

ACTUALIZARE 1: Președintele PNL, Ludovic Orban, după succesul moțiunii de cenzură: ”Astăzi Parlamentul României a demis Guvernul PSD, care și-a bătut joc de România așa cum nu și-a bătut joc nimeni în ultimii 30 de ani. Mulțumesc președintelui Klaus Iohannis pentru implicarea decisivă în succesul acestei moțiuni. Mulțumesc colegilor mei care au fost prezenți toți și au votat. Mulțumesc partenerilor politici, care au stat până la sfârșit, rezistând la cele mai ticăloase și mizerabile oferte, de către o Putere disperată, care nu a făcut altceva decât să servească infractorii. Nu ne bucurăm azi, guvernarea României e un lucru mult prea grav (...). Mâine, la ora 9, am convocat Biroul Politic Național al PNL, pentru a stabili strategia, echipa care va reprezenta partidul în cadrul consultărilor de la Cotroceni și mandatul cu care ne vom duce la președintele României”.

 

Au fost 238 de voturi pentru moțiunea de cenzură și patru împotrivă.

Dezbaterile de joi din plenul Parlamentului pe tema moțiunii de cenzură au fost marcate de schimburi de replici dure între reprezentanții Puterii și cei ai Opoziției.