Rovana Plumb și László Trocsanyi nu pot deveni comisari europeni

danca_psd_mascarada_rovana_plumb.jpg

Comisia Juridica a Parlamentului European o respinge definitiv pe Rovana Plumb, nominalizata pentru a ocupa functia de comisar la  Transporturi (Sursa foto: Facebook/Rovana Plumb)
Comisia Juridica a Parlamentului European o respinge definitiv pe Rovana Plumb, nominalizata pentru a ocupa functia de comisar la Transporturi (Sursa foto: Facebook/Rovana Plumb)
Image source: 
Facebook/Rovana Plumb

Scrisoarea pe care comisia afacerilor juridice a Parlamentului European o va trimite Președintelui Parlamentului European îi descrie pe cei doi candidați drept inapți de a deveni comisari europeni. Era clarificarea cerută de David Sassoli. 

Comisia afacerilor juridice nu a mai supus din nou votului gradul de gravitate a conflictelor de interese din declarația de avere a celor doi candidați. 

In schimb, deputații europeni au dezbătut timp de o oră textul scrisorii așteptată de David Sassoli și au decis ca aceasta să specifice mai clar că Plumb și Trocsanyi sunt ‚inapți’ pentru a deveni comisari europeni. 

Săptămâna trecută, aceeași comisie a declarat că cei doi nu sunt potriviți „pentru portofoliul desemnat și de altfel pentru niciun altul". 

David Sassoli, după o discutie telefonică cu Ursula von der Leyen, a cerut comisiei JURI să se reunească din nou și voteze încă o dată asupra celor doi candidați, de data aceasta făcând o recomandare clară. 

Votul nu a mai avut loc (in ciuda unei scrisori cu explicații trimisă de Rovana Plumb), dar textul a fost clarificat. 

Votul asupra textului s-a soldat cu 13 voturi pentru această formulare, 7 împotrivă și o abținere, în ceea ce o privește pe Rovana Plumb. Pentru Trocsanyi, votul asupra textului s-a soldat cu 12 voturi pentru, 7 împotrivă și nicio abținere. 

Manon Aubry, membra a Comisiei JURI, explică pe Twitter că scrisoarea trimisă de Rovana Plumb după data limită de 27 septembrie nu a mai putut fi luată în calcul. In plus, deputata europeană denunță presiunea făcută de Sassoli asupra comisiei afacerilor juridice. 

Rămâne totuși neclar de ce comisia JURI nu a făcut această recomandare netă la prima sa reuniune săptămâna trecută, lăsând astfel o posibilitate de recurs din partea interesaților.

László Trocsanyi a reacționat acum imediat, vorbind – mai mult în calitate de avocat decât de politician - despre „injustiție frapantă”, „minciuni” si lipsă de transparență în evaluarea făcută de JURI.

Cei doi candidați nu au reușit să explice suficient de convingător conflictele de interese găsite de JURI în declarația lor de avere. 

In cazul lui Plumb a fost vorba despre împrumuturi care nu apar în declarația făcută la Bruxelles, iar în cazul lui Trocsanyi problema este relația cabinetului său de avocatură cu guvernul Orban. 

Budapesta și București vor trebui în mod normal să trimită un alt candidat sau candidată pentru postul de comisar european. Ursula von der Leyen le-o va cere după ce va primi o scrisoare oficială în acest sens de la David Sassoli.