Rovana Plumb susține că și-a plătit datoria de 800.000 de lei

rovana.jpg

Image source: 
Facebook / Rovana Plumb

Europarlamentarul Rovana Plumb, propusă de PSD pentru portofoliul de Comisar european pentru Transporturi, a transmis o scrisoare Comisiei JURI din Parlamentul European, în care precizează că împrumutul de 800.000 de lei a fost achitat cu două apartamente deținute de aceasta în România, astfel că datoria care a generat îngrijorări în cadrul audierii sale în comisie nu mai există, informează Mediafax.

Update 12.37: Comisia Juridică a Parlamentului European (JURI) a anulat şedinţa de luni care avea pe ordinea de zi dezbaterea asupra conflictului de interese aîn cazul Rovanei Plumb, candidatul României la funcţia de comisar european. Anunţul a fost făcut public de europarlamentarul PNL Siegfried Mureşan, potrivit Mediafax. Pe de altă parte, eurodeputatul PNL Rareș Bogdan, citat tot de Mediafax, susține că o decizie a fost totuși luată de comisie, în sensul că Rovana Plumb şi Laszlo Trocsanyi, ar fi ”inapți” pentru posturile pentru care candidează și, în consecință, respinși pentru a doua oară.

 

„Având în vedere acest lucru, și pentru a debloca această situație, am făcut pași pe care sunt convinsă că JURI le va considera o soluție adecvată. Astfel, am oferit creditorului rambursării (persoană fizică) două apartamente pe care le dețin în România, care sunt deja în declarația financiară și aceasta a acceptat ca o plată integrală imediată a datoriei mele. În consecință, datoria care a generat îngrijorările dumneavoastră nu mai există. Cât de curând posibil, până pe 23 octombrie 2019 când Parlamentul European va vota noua Comisie, soluțiile menționare mai sus vor fi puse în aplicare”, se arată în scrisoarea transmisă de Rovana plumb către Comisia JURI.

Redăm textul integral al scrisorii trimise de către Rovana Plumb, către Comisia JURI a Parlamentului European.

Am luat la cunoștință schimbul de scrisori între dumneavoastră și președintele David Sassoli, după examinarea declarației mele financiare de interese în Comisia pentru Afaceri Juridice pe care o conduceți. Înțeleg legitimitatea îngrijorărilor dumneavoastră asupra unui posibil conflict de interese, dar permiteți-mi să exprim di nou buna mea credință în perspectiva îngrijorărilor dumneavoastră. Cu toate acestea, regret că, potrivit înțelegerii unora dintre membri JURI, Comisia a concluzionat că nicio soluție nu ar putea rezolva posibilul viitoar conflict de interese, Comisia l-a identificat și astfel nepotrivirea mea și inabilitatea mea de a exercita funcția desemneată de președintele ales al Comisiei Europene, cât și alte funcții similiare, fiind definitivă și complet decise. Credeam că răspunsurile mele la întrebările cu privire la felul în care văd să sting datoria au fost suficiente să înlăture îngrijorările membrilor. Dacă mi s-ar fi spus că acelea nu sunt soluții adecvate pentru a înlătura conflictul de interese, atunci aș fi propus alte mijloace de a rezolva problema, pe care doar eu le-aș fi putut oferi și pune în aplicare.

Având în vedere aceste lucruri, și pentru a debloca situația, am făcut câțiva pași pe care sunt încrezătoare că JURI îi va găsi ca fiind o soluție adecvată. Astfel, am oferit creditorului (persoană fizică) rambursarea a două apartamente pe care le dețin în România, care deja sunt menționate în declarația financiară și aceasta a acceptat imediat, ca plata completă și finală a datoriei mele. În consecință, datoria care a generat îngrijorări nu mai există. Soluțiile menționate mai sus vor fi puse în aplicare cât mai curând, până pe 23 octombrie 2019, când Parlamentul European va vota Comisia.

În speranța că acest aranjament vă va oferi ca președinte al Comisiei un teren propice pentru înlăturarea îngrijorărilor și pentru a formula o opinie pozitivă asupra subiectului, rămân la dispoziția dvs, totală de a aduce clarificări mai departe. Vă rog să acceptați considerația mea, Rovana Plumb, comisar european desemnat pentru Transporturi”.

Comisia pentru Afaceri Juridice (JURI) a Parlamentului European are, luni, o ședință extraordinară pentru a lua o decizie în ceea ce privește conflict de interese, în cazul Rovanei Plumb. Forul legislativ a dat vot de respingere pentru aceasta în poziția de comisar european pe transporturi.
Comisia JURI va evalua conflictul de interese real sau potențial și al candidatului Ungariei pentru funcția de comisar european, Laszlo Trocsanyi. 

Rovana Plumb a primit un vot negativ, joi, în Comisia JURI pentru funcția de comisar european. De asemenea, Laszlo Trocsanyi, candidatul Ungariei pentru funcția de comisar european pentru extindere și politica de vecinătate, a picat la vot în Comisia pentru Afaceri Juridice.

Președintele Parlamentului European David Sassoli a transmis, într-o scrisoare, Comisiei JURI că procedura pentru comisarul nominalizat Rovana Plumb este suspendată. El a mai cerut forului legislativ european să precizeze ce măsuri exacte recomandă în această etapă.