Brexit: ”Totul se îndreaptă spre o ieșire fără acord”

brexit_diviziuni.jpg

Marea Britanie şi Uniunea Europeana au ajuns la un nou acord al Brexitului, anunţă premierul Boris Johnson
Marea Britanie şi Uniunea Europeana au ajuns la un nou acord al Brexitului, anunţă premierul Boris Johnson
Image source: 
pixabay.com

Brexit... oare acest cuvânt va deveni sinonim cu ”criză de nerezolvat” în vocabularul curent? Până una alta subiectul este din nou pe ordinea de zi a reuniunii de miercuri a deputaților europeni, transmite rfi.fr.

Aleșii îl vor primi pe președintele în exercițiu al Comisiei, Jean-Claude Juncker, apoi vor continua dezbaterile cu Michel Barnier, care va da un raport în legătură cu ultimele discuții pe care le-a avut cu Boris Johnson. Cel mai probabil deputații își vor manifesta ostilitatea față de o ieșire fără acord, deși această variantă devine din ce în ce mai probabilă.

Tânărul eurodeputat britanic Magid Magid a ieșit mai degrabă abătut de la reuniunea de marți seara a grupului ecologist, care l-a avut ca oaspete chiar pe Michel Barnier. Veștile nu sunt deloc bune: ”Ne așteptam la asta. În UK Boris Johnson una spune acasă și alta în afară. Nu aduce absolut nimic nou în negocieri. O să zică iar ”Am făcut progrese enorme!” dar de fapt ai zice că nici nu-și dorește un acord.... Sau, dacă și-l dorește, atunci pretențiile lui sunt ridicole, de nediscutat...”

Eurodeputatul și-ar dori o prelungire suplimentară a Brexit, dar Michel Barnier nu lasă loc nici unei speranțe:

”Totul se îndreaptă acum spre o ieșire fără acord... și chiar către posibilitatea ca Boris Johnson să intre la închisoare! Deci întâlnirea nu a avut cum să mă mulțumească. Chiar Dacă Barnier spune că UE dorește să rămână cât mai apropiată de UK, ceea ce e de apreciat...”

Poziția lui Johnson ajunge să-i exaspereze pe unii eurodeputați: ”Johnson ar trebui să înceteze să o mai facă pe cocoșul”, spune eurodeputatul francez Pascal Durand, din partea Renew Europe. ”Vine ca un cocoș și cucurigește ”Uite ce se va întâmpla!” – Nu domnule Johnson! Rolul nostru aici este să reafirmăm că poziția celor 27 nu se va schimba în funcție de unorile lui Boris Johnson!”

Surse diplomatice reconfirmă pentru rfi.fr că părțile se concentrează acum pe pregătirea unei ieșiri fără acord. Mingea este de fapt în terenul britanicilor...