Christian Danielsson, la Chișinău: ”UE a observat voință politică veritabilă de a aborda reformele”

cristian1.jpg

Christian Danielsson și Maia Sandu, Guvernul R.Moldova, 2019
Image source: 
www.gov.md

”Din momentul investirii Guvernului Sandu, UE a observat voință politică veritabilă de a aborda reforme în domenii care au un impact direct asupra vieții cetățenilor, cum ar fi lupta împotriva corupției, reforma electorală”. Declarația îi aparține lui Christian Danielsson, directorul General pentru Politica Europeană de Vecinătate și Negocieri pentru Extindere și a fost făcută la Chișinău.  

Christian Danielsson spune că a venit în R.Moldova ”pentru a reafirma angajamentul UE de a sprijini eforturile de realizare a reformelor inițiate de Executivul condus de prim-ministrul Maia Sandu, care vor aduce beneficii tangibile cetățenilor Republicii Moldova”. 

„Începând cu luna iunie, am văzut Guvernul determinat să acționeze în mai multe domenii care sunt esențiale pentru cooperarea dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană, în îndeplinirea angajamentelor asumate în cadrul Acordului de Asociere. Este vorba despre depolitizarea instituțiilor, lupta împotriva corupției și reforma justiției. Prim-ministrul și Guvernul au făcut pași importanți în această direcție în ultimele luni și noi vom susține aceste eforturi. Dar desigur, susținerea noastră nu este necondiționată, este important ca toate aceste măsuri să fie implementate”, a precizat oficialul european.

La rândul său, premierul Maia Sandu a exprimat recunoștința partenerilor europeni pentru sprijinul de durată acordat R.Moldova și a reiterat angajamentul ferm de a continua reformele în cadrul Acordului de Asociere cu UE. Șefa Executivului a accentuat importanța asistenței europene în mai multe domenii-cheie, precum: justiția, lupta împotriva corupției, soluționarea problemei energetice și a fost abordată posibilitatea  majorării sprijinului bugetar în următorii ani.

Cei doi oficiali au stabilit prioritățile de cooperare și pe viitor. Prim-ministrul a înaintat spre examinare posibilitatea finanțării unui proiect numit „Satul european”. „Promovez ideea asistenței directe din partea UE către APL, pentru  a finanța în aceste regiuni mai multe necesități, cum ar fi: reparația grădinițelor, a școlilor, a drumurilor și alte lucruri importante la nivel de comunitate”, a adăugat Maia Sandu, precizând totodată că Guvernul a solicitat partenerilor europeni, în mod expres, asistență pentru presa liberă din Republica Moldova.

Aflat la Chișinău, directorul General pentru Politica Europeană de Vecinătate și Negocieri pentru Extindere a ținut și un discurs public adresat reprezentanților mediului de afaceri și organizațiilor societății civile, eveniment găzduit de Asociația Businessului European, ”pentru a reafirma angajamentul UE de a sprijini reformele inițiate în Republica Moldova în vederea consolidării unei economii care să aducă beneficii pentru cetățeni, respectând valorile și statul de drept”.