Val de violență xenofobă în Africa de Sud. Ce se întâmplă?

politie_africa_de_sud.jpg

Patrulă de poliție în cartierul Alexandra din Johannesburg, unde au avut loc mai multe atacuri xenofobe, 3 septembrie 2019
Image source: 
Reuters/Marius Bosch via rfi.fr

În Africa de Sud, străinii, dar și populația săracă, se confruntă cu atacuri, uneori chiar mortale, din partea localnicilor. Doar în ultima săptămână 10 oameni și-au pierdut viața după mai multe ciocniri violente, care au tensionat relațiile diplomatice cu Nigeria, dar și cu Zambia sau Congo. Circa 600 de nigerieni au fost repatriați de urgență. Ce se întâmplă?

Într-adevăr, Le Monde se întreabă de unde această ură față de străini? Mulți sud-africani sunt încredințați că cei veniți din alte țări africane ar fi responsabili pentru vânzarea de droguri, furturi și diverse ale infracțiuni. Aceștia ar accepta locuri de muncă în condiții salariale nefavorabile și chiar „fură” femeile din Africa de Sud.

Niciun studiu nu a confirmat vreodată aceste afirmații.

Sunt 3,6 milioane de străini în Africa de Sud, aproximativ 7% din populațe. Nimic care să semene a „invazie”.

Și nu aceasta este explicația crizei profunde a Africii de Sud, cu o rată oficială a șomajului de 29% care afectează mai mult de 50% dintre tinerii de culoare. Sistemul de educație suferă, sistemul de sănătate este disfuncțional. Iar corupția din municipalități a pus în pericol unele servicii de bază, cum ar fi distribuția de energie electrică, scrie Le Monde.

Iar The Economist ne amintește că nu este pentru prima dată când Africa de Sud a cunoscut asemenea orori. Zeci de oameni au fost uciși în revolte anti-străini în 2008 și 2015.

Dar, cel mai recent focar de violență aruncă o lumină deosebit de sumbră asupra provocărilor politice sud-africane.