Brexit: Documentele sugerează că Johnson a indus-o în eroare pe Regină (Süddeutsche Zeitung)

boris_regina.jpg

Boris Johnson în audiență la Palatul Buckingham, iulie 2019
Image source: 
Victoria Jones/Pool via REUTERS via rfi.fr

Presa internațională continuă să dezbată pe larg decizia unei Curți de apel din Scoția, care a declarat ilegală suspendarea temporară a Parlamentului britanic de către Guvern, o decizie propusă de premierul britanic și aprobată de Regina Elizabeta a II-a.

După cum scrie Süddeutsche Zeitung: „Acum, Johnson speră probabil că Curtea Supremă îl va scoate din această mizerie. Dar pagubele sunt deja imense. Intenția sa de a forța agenda privind Brexit-ul a fost cusută cu ață albă. Curtea scoțiană a declarat că documentele sugerează că Johnson a indus-o în eroare pe regină. Mințirea reginei este un sacrilegiu în Marea Britanie", comentează ziarul german.

Potrivit El País, ”această situație arată că, într-o democrație, nu rezolvăm problemele prin ocolirea regulilor sau prin lansarea unor mesaje tari pe rețelele de socializare. Boris Johnson și-a dus țara într-o situație care era de neconceput cu doar câteva luni în urmă, în fața unei Europe care așteaptă, nedumerită, rezultatul procesului”.

Justiția nu se prăbușește în calea Brexit-ului, este concluzia pe care o găsim în Financial Times:

Într-o anumită măsură, intervenția instanțelor este liniștitoare, deoarece dovedește că mecanismul de contrabalansare a Constituției nescrise a Marii Britanii este într-adevăr funcțional. Cu toate acestea, este regretabil faptul că judecătorii au fost chemați să decidă pe probleme de politică. Acest lucru deschide un bulevard pentru politicieni lipsiți de scrupule și pentru unele elemente ale mass-media, la fel de necinstite și corozive". (Sursa: Eurotopics).