Boris Johnson a pierdut al șaselea vot la rând, un record istoric (Libération)

boris_johnson.jpg

Boris Johnson
Boris Johnson vrea ieșirea Marii Britanii din UE la 31 octombrie cu sau fără acord
Image source: 
Getty Images

Parlament suspendat până la 14 octombrie. Și înainte de asta, parlamentarii au votat împotriva organizării alegerilor anticipate, la care spera Boris Johnson. În același timp, spikerul John Bercow a anunțat că își va părăsi postul pe 31 octombrie, data prevăzută pentru Brexit. Presa internațională descrie haosul politic de la Londra.

În Franța, Libération observă că Boris Johnson pierde al șaselea vot la rând înainte de a suspenda Parlamentul - un record istoric în sine. De fapt, pentru moment, premierul a pierdut absolut toate voturile. Propunerea sa pentru alegeri anticipate a fost respinsă, după o dezbatere teribilă. Iar spikerul  John Bercow, care a anunțat mai devreme că va demisiona pe 31 octombrie, a putut cu greu controla schimburile furtunoase.

The New York Times observă că rolul de spiker presupune, în mod tradițional, o figură imparțială, dar domnul Bercow a adus o nouă doză de agresivitate de-a lungul dezbaterilor  susținute despre Brexit, care au dominat discuțiile în Parlament de ani de zile.

Acțiunile sale - în special criticile sale față de decizia premierului Boris Johnson de a suspenda Parlamentul și decizia sa de a respinge un al treilea vot asupra acordului de retragere negociat de Theresa May – i-au adus mulți dușmani în Partidul Conservator.

Site-ul rețelei tv americane CBS se întreabă, într-o analiză, ce se poate întâmpăla de aici înainte.

Teoretic, Regatul Unit trebuie să părăsească UE din 31 octombrie indiferent dacă are o înțelegere sau nu. Dacă o majoritate a Parlamentului a votat pentru a bloca un Brexit fără acord, asta nu înseamnă că așa ceva chiar nu se va întâmpla.

Pentru început, UE ar trebui să fie de acord să acorde o altă amânare. Și există deja bâlbâieli pe continent în această privință. De asemenea, Johnson ar putea ignora legea care îi cere să solicite o amânare.

De fapt, Johnson, care a spus că ar prefera „să moară într-un șanț” decât să ceară o amânare ar putea ataca legislația privind Brexitul fără acord.