Șoferii ar putea alege când să aibă permisul suspendat. Proiectul a trecut de Senat

Șoferii ar putea alege când să aibă permisul suspendat. Senatul a adoptat tacit un proiect de lege care le permite șoferilor să-și aleagă singuri perioada în care să le fie suspendat permisul, după ce au fost prinși au încălcat Codul Rutier. Camera Deputaților este for decizional în acest caz.

În expunerea de motive a proiectului de lege se arată că actul normativ ar veni în ajutorul şoferilor profesionişti, care pentru o încălcare minoră nu mai pot lucra şi pot rămâne astfel fără pâine.

Guvernul și ong-urile care apără drepturile victimelor accidentelor rutiere se opun însă proiectui. Potrivit acestora, în primul rând, legea nu-și mai atinge scopul educativ dacă îl lăsăm pe șofer să-și aleagă perioada. Apoi, prevederea ar putea conduce la încălcarea Constituţiei, de vreme ce în cazul altor sancţiuni nu există astfel de opţiuni.

“Eu, de exemplu, mi-aș alege să rămân fără permis în iarnă, când este zăpada mare. Și atunci, ca să zic așa, în ghilimele, am fentat legea.  O dată. Extrapolînd, de ce să nu ajungem să alegem în 12 ani, de ce e într-un an? Poate în doi ani , poate în cinci ani? Maximum 30 de zile, zic eu, o părere personală. Poate mai am o problemă la serviciu de rezolvat. Sau, eventual, dacă sunt șofer și am mai multe categorii, să mi se suspende dreptul de a conduce la categoria cu care am greșit”, explică la RFI, Ion Mihail, directorul Centrului de Consultanţă pentru Victimele Rutiere.   

ASCULTĂ AICI INTERVIUL INTEGRAL: