Dodon s-a întâlnit cu Kozak, la Moscova

dodon_kozak.jpg

Sursa imaginii: 
Facebook/Igor Dodon

Președintele moldovean, Igor Dodon, a efectuat, luni, o vizită de lucru, la Moscova, unde s-a întâlnit cu Dmitrii Kozak, reprezentantul special al președintelui Federației Ruse pentru dezvoltarea relațiilor comercial-economice cu R. Moldova. De asemenea, Dodon s-a întâlnit cu Alexei Miller, președintele Consiliului de Administrare al companiei ”Gazprom” cu care a discutat un nou contract pentru furnizarea gazelor.

Vizita lui Dodon la Moscova vine în ajunul ședinței Comisiei interguvernamentale moldo-ruse pentru colaborare comercial-economică, din 19 septembrie. Igor Dodon și Dmitrii Kozak au discutat chestiuni ce țin de asigurarea livrărilor neîntrerupte de gaze rusești în Republica Moldova, precum și posibilitatea de a oferi reduceri de preț pentru gazele naturale livrate în Moldova de Federația Rusă.

„În agenda bilaterală s-a acumulat un număr mare de chestiuni ce necesită implicarea neîntîrziată a reprezentanților Guvernului Republicii Moldova. Este vorba, inclusiv, despre eliberarea autorizațiilor de transport, livrările de conserve și produse vinicole moldovenești pe piața rusă”, a menționat șeful statului.

De asemenea, Dodon l-a informat pe Kozak despre modul în care decurge organizarea celei de-a doua ediții a Forumului economic moldo-rus, care va avea loc la Chișinău, în perioada 20-21 septembrie 2019.

Cei doi oficali au mai avut câteva întrevederi în acest an, unde au acordat o atenție deosebită și situației din Transnistria.

Să spunem că, vicepremierul Kozak este autorul planului de federalizare a R.Moldova, propus în 2003 și respins, în ultimul moment de președintele de atunci, Vladimir Voronin. Mai mulți comentatori de la Chișinău susțin că, de fapt, Dmitri Kozak nu va renunța la acest proiect, potrivit căruia regiunea transnistreană ar urma să devină o parte autonomă a Republicii Moldova, astfel încât, nicio decizie strategică a Chișinăului nu ar mai fi posibilă fără unda verde de la Tiraspol. Așadar, planul Kozak ar putea fi repus pe tapet, cred unii experți de la Chișinău. 

Șeful statului, Igor Dodon a mers la Moscova după recentele neînțelegeri între Guvern și Președinție legate de vizita ministrului rus al apărării, Serghei Șoigu. Premierul moldovean, Maia Sandu a calificat vizita lui Șoigu, pe 24 august, drept una privată, nu oficială ”din cauza lipsei notificării Guvernului de către Ministerul Apărării și neefectuării demersurilor necesare”. Astfel, în timpul vizitei, nu au fost semnate acorduri sau înțelegeri oficiale.

Pe de altă parte, ministrul moldovean al apărării a precizat că omologul său a venit la Chișinău, la invitația șefului statului, ”fiind respectate toate prevederile legale”. Ministrul rus al Apărării a participat la evenimentele organizate de șeful statului, cu prilejul așa-numitei ”eliberări a Moldovei de ocupația fascistă”. Șoigu a mers și în stânga Nistrului unde a inspectat trupele ruse. Totodată, oficialul rus a împărțit medalii militarilor ruși și aşa-zişilor militari transnistreni „Pentru întărirea cooperării militare”.