Începe sesiunea parlamentară. Tăriceanu așteptat să demisioneze de la șefia Senatului

tariceanu.jpg

Image source: 
Facebook/Călin Popescu Tăriceanu

Sesiunea parlamentară de toamnă începe azi, în plină criză politică. ALDE a ieșit de la guvernare acum o săptămână, iar liderul formațiunii, Călin Popescu Tăriceanu, e așteptat sa-și dea demisia de la șefia Senatului, așa cum a spus că va face încă de lunea trecută.

Grupurile parlamentare ale partidelor se întrunesc pentru a desemna noii lideri de grup și pe cine vor susține la conducerea Senatului, după o eventuală demisie a Tăriceanu. Potrivit Mediafax, PSD are ca posibile variante pe Cristian Dumitrescu sau Ecaterina Andronescu, iar PNL ar putea să o nominalizeze pe Alina Gorghiu.

Fostul partener de coaliție al PSD, Călin POpescu Tăriceanu, a ironizat-o ieri pe Facebook pe Viorica Dăncilă. El susține că premierul, după ce a oferit posturi de ministru parlamentarilor ALDE, pentru a-i convinge să i se alăture, acum a scos pe "tarabă" funcţia de preşedinte al Senatului.

"Dragă Viorica, ai grijă, mai ai puţin şi eşti gata să ajungi cu «oferta» la mine!", scrie Tăriceanu.

Acesta suține că indiferent de metodele prin care liderul PSD încearcă să obțină sprijinul pentru Guvern, noul Executiv va trebui reconfirmat prin votul în Parlament.

Președintele Klaus Iohannis a anunțat, miercurea trecută, că respinge integral remanierea propusă de premierul Viorica Dăncilă, după ieșirea ALDE de la guvernare, precizând că propunerile pe care le-a primit sunt inacceptabile.

Șeful statului a mai spus că actualul Guvern are nevoie de o confirmare în Parlament și a cerut declanșarea procedurii în acest sens. În cazul în care noul Executivul nu va trece de Parlament, Iohannis susține că există soluții constituționale pentru a nu intra într-o criză profundă.