Se rupe coaliția? Negocierile PSD-ALDE au eșuat. Pro România îl susține pe Diaconu

se_rupe_coalitie_negocieri_psd_alde_esuat.png

Image source: 
captură Pro TV

Soarta coaliției PSD-ALDE ar putea fi decisă luni. Negocierile dintre președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu și premierul Viorica Dăncilă au eșuat, conform unor surse politice citate de MEDIAFAX.

ACTUALIZARE 5: ALDE va ieși de la guvernare, miniștrii săi urmând să se retragă marți din Cabinetul Dăncilă (surse citate de Mediafax).

 

ACTUALIZARE 4: Pro România a decis să-l susțină pe candidatul independent Mircea Diaconu la alegerile prezidențiale din noiembrie, a anunțat luni liderul formațiunii, Victor Ponta.

 

ACTUALIZARE 3: PNL va depune o moțiune de cenzură împotriva Guvernului Dăncilă, a anunțat luni președintele formațiunii, Ludovic Orban, care a mandatat liderii grupurilor parlamentare din PNL să negocieze cu celelalte partide.

 

ACTUALIZARE 2: Pro România decide luni în ședința Delegației Naționale susținerea unui candidat propriu la Președinție sau sprijinirea independentului Mircea Diaconu. ”Mai mulți colegi discută cu domnul Diaconu. Eu spun că de partea stângă trebuie să fie un singur candidat”, declară liderul Pro România, Victor Ponta.

 

ACTUALIZARE 1: Președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a decis retragerea din cursa pentru prezidențiale, iar anunțul va fi făcut în ședința Biroului Politic Central, de la ora 16, au declarat surse politice pentru MEDIAFAX. ALDE și Pro România discută susținerea lui Mircea Diaconu la Președinție.

 

Premierul Viorica Dăncilă nu a venit la discuțiile de luni cu Tăriceanu cu o propunere de restructurare a Guvernului sau cu un nou program de guvernare, așa cum a cerut liderul ALDE. În aceste condiții, cele două părți nu au ajuns la o înțelegere.

Conducerea centrală a formațiunii ALDE ar urma să decidă luni după-amiază care sunt pașii următori și nu este exclus ca partidul lui Călin Popescu Tăriceanu să iasă de la guvernare.

Potrivit surselor citate, ALDE a reproșat PSD că girează în continuare un buget nerealist, programul de guvernare se bazează pe lucruri care nu pot fi făcute, iar restructurarea cerută, implicit reducerea secretarilor de stat, nu este realizată.

ALDE ar putea rupe așadar coaliția cu PSD și s-ar putea alia cu Pro România, dar nici aici lucrurile nu sunt foarte clare, întrucât doi lideri importanți ai formațiunii lui Victor Ponta, mai exact Mihai Tudose și Daniel Constantin l-au criticat dur pe Tăriceanu, în ultimele zile.

O variantă vehiculată de presă este retragerea lui Călin Popescu Tăriceanu din cursa prezidențială și sprijinirea lui Mircea Diaconu la alegerile din noiembrie, alături de Pro România.

Între timp, PSD a convocat un CEX luni la ora 17, pentru a analiza situația, în urma eșecului negocierilor dintre Viorica Dăncilă și Călin Popescu Tăriceanu.