Dana Gîrbovan, propusă de PSD ministru al Justiției. Controversele din jurul șefei UNJR

Dana Girbovan desemnata ministru Justitie.jpg

Judecătoarea Dana Gîrbovan, dorită de PSD la Ministerul Justiției (Foto: site UNJR)
Judecătoarea Dana Gîrbovan, dorită de PSD la Ministerul Justiției (Foto: site UNJR)

Președinta UNJR, Dana Gîrbovan, a fost desemnată de PSD pentru postul de ministru al Justiției, a anunțat vineri premierul Viorica Dăncilă. Mihai Fifor este propus ca ministru plin la Interne, iar Șerban Valeca a fost desemnat ministru al Educației.

Dana Gîrbovan este considerată un magistrat apropiat de PSD. De altfel, propuneri ale Uniunii Naționale a Judecătorilor din România au fost acceptate de controversata comisie Iordache din Parlament, la discuțiile pentru modificarea legilor justiției.

Alte asociații ale magistraților s-au dezis de UNJR-ul Danei Gîrbovan, pe motiv că organizația acesteia nu ar fi reprezentativă pentru magistratura din România.

Dana Gîrbovan este o susținătoare a secției speciale de anchetare a magistraților, criticate de miile de magistrați care au protestat și au semnat petiții în ultimii doi ani împotriva modificărilor din sistemul judiciar.

Viorica Dăncilă spune că a discutat deja cu Dana Gîrbovan despre propunerea de a prelua Ministerul Justiției.

"Vom trimite propuneri către domnul Iohannis luni. Pentru MAI l-am desemnat pe Mihai Fifor, pentru Educație pe senatorul Șerban Valeca, pentru ministerul Justiției Dana Gîrbovan, independent, președinte UNJR, vicepremier pe probleme economice Iulian Iancu și vicepremier pentru parteneriate strategice Ana Birchall. Acestea au fost cele cinci propuneri votate în cadrul CEX", a anunțat premierul.

Președintele PSD a precizat că a informat-o pe Ana Birchall de înlocuire: "Înainte de ședința CEX, am avut o discuție cu Birchall și i-am mulțumit pentru activitate și i-am spus că vreau să fac această modificare la minister".

Portofoliile de la Interne şi Educaţie sunt asigurate interimar în prezent de Mihai Fifor şi Daniel Breaz.