Klaus Iohannis, primit la Casa Albă

iohannis.jpg

Image source: 
facebook/Klaus Iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis este primit, la această oră, la Washington, de omologul său american, Donald Trump, la Casa Albă, la ora 14,00 (21,00 ora României). Sosirea președintelui Iohannis Casa Alba - Washington este transmisă live pe site-ul Administrației Prezidențiale.

UPDATE:

După o discuție ce a durat o oră și jumătate președinții Klaus Iohannis și Donald Trump au adoptat, la Casa Albă, o declarație comună privind întărirea relațiilor România-SUA, șeful statului spunând că întâlnirea cu omologul american a fost una foarte bună.

"Am avut o întâlnire excelentă, o întâlnire bilaterală, am discutat cu președintele Trump, în mod pragmatic despre extinderea parteneriatului strategic, având un potențial deosebit pe care împreună putem să îl valorificăm. Am spus că personal voi fi implicat în dezvoltarea parteneriatului. (...) Sunt convins că Parteneriatul va continua să genereze rezultate pozitive și comunitatea transatlantică. Am adoptat împreună o declarație comună. E prima dată când am făcut acest pas și în acest sens declarația e un document important pentru progresul parteneriatului strategic. Este esențială dezvoltarea Partener­­­­­iatului în toate domeniile", a declarat Klaus Iohannis, după întâlnirea cu președintele american.

 

În legătură cu securitatea energetică din România și investițiile americane în acest domeniu. Iohannis a spus că există o preocupare cu privire la legislația în domeniu.

"Există preocuparea și ea a fost adusă în discuție într-o notă optimistă. Președintele Trump și ceilalți au exprimat așteptarea ca legislația să fie ameliorată pentru a crește atractivitatea pentru investitorii americani și acest lucru se poate face", a spus președintele.

 

 

Șeful statului a mai anunțat că a fost semnat un memorandum între reprezentanții celor două guverne privind tehnologia 5G.

"Cu ocazia vizitei, a fost semnat un memorandum de înțelegere între cele două guverne privind tehnologia 5G, având în vedere importanța securității rețelelor de comunicații wireless de generația a cincea pentru asigurarea prosperității, dar și a securității naționale", a declarat Klaus Iohannis.

 

De asemenea, cei doi președinți au mai discutat despre admiterea României în programul Visa Waiver, evitând însă să spună dacă s-au făcut pași concreți pentru eliminarea acestor vize.

"Am discutat și despre admierea României în programul Visa Waiver, foarte importantă pentru cetățenii români", a declarat Klaus Iohannis.

Întrebat dacă s-au făcut pași concreți în privința eliminării vizelor, șeful de stat român a replicat: "Președintele Trump este foarte interesat de această tematică și sunt convins că specialiștii din administrația americană, împreună cu specialiștii noștri, vor găsi cele mai bune căi pentru a continua o îmbunătățire a acestor aspecte".

 

La rândul său, preşedintele SUA, Donald Trump, a observat, cu ocazia întrevederii cu omologul său român, Klaus Iohannis, că România se numără printre ţările care au probleme privind corupţia, dar a subliniat că Bucureştiul a făcut "progrese uriaşe" în combaterea acestui fenomen.

"Au făcut eforturi foarte mari şi cred că este omul care poate rezolva problema corupţiei", a declarat Donald Trump în cursul întâlnirii cu preşedintele Klaus Iohannis.

"Există un număr de ţări cu adevărat extraordinare, precum România, dar au o problemă imensă a corupţiei şi cred că aţi înregistrat progrese uriaşe", a subliniat liderul de la Casa Albă.

Trump s-a declarat onorat de întrevederea cu omologul său român, Klaus Iohannis, precizând că va discuta şi despre oportunitatea unei vizite în România. "Mulțumesc foarte mult tuturor, sunt onorat să fiu alături de Președintele României, este foarte respectat, a făcut o treabă foarte bună. Este un sezon politic în desfășurare în România, dar îmi imaginez că vă descurcați foarte bine, pentru că sunteți talentat, iubiți poporul, iar noi avem o relație extraordinară cu România. Statele Unite și România au o relație mai bună ca niciodată. Și vreau să vă mulțumesc pentru asta. Avem relații comerciale foarte intense, afaceri în desfășurare, avem mult comerț cu România și cu poporul său talentat. Noi cumpărăm, ei cumpără. Și avem mulți români în Statele Unite, sunt oameni extraordinari, muncesc din greu și sunt oameni de succes", a declarat Donald Trump.

 

 

De la ora 21:10 sunt prevăzute convorbiri tete-à-tête cu Donald Trump în Biroul Oval. Cei doi președinți vor adopta o declarație comună pentru întărirea relațiilor dintre Statele Unite ale Americii și România, 
Este pentru a doua oară, în actualele lor mandate, când preşedinţii Donald Trump și Klaus Iohannis au o întrevedere la Casa Albă, după întâlnirea din iunie 2017. Principalele puncte de discuție sunt energia, securitatea și parteneriatul strategic între România și SUA.

Revenim cu detalii.