Spor de 15% pentru angajații din Ministerul Finanțelor și ANAF. Eugen Teodorovici: este justificat, duc greul economiei

teodorovici.jpg

Propunerea ministrului de Finante ca cei care nu isi platesc contributiile sa mearga la inchisoare naste controverse.
Propunerea ministrului de Finante ca cei care nu isi platesc contributiile sa mearga la inchisoare naste controverse.
Image source: 
Facebook

Guvernul taie bani de la educație, cercetare sau transporturi dar mărește salariile angajaților Ministerului de Finanțe și ai ANAF.

Angajaţii Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) şi cei ai Ministerului de Finanţe vor primi un spor de 15% pentru lucrul în condiții grele și vătămătoare. Ei duc greul economiei, justifică decizia ministrul de finanțe, Eugen Teodorovici:

Ni s-a părut un act corect, până când se va discuta şi se va decide eventual anularea acestui spor, e bine şi corect şi moral faţă de colegii mei de la Finanţe şi ANAF să primească acest spor. Totuşi să nu uităm că ANAF-ul şi Ministerul de Finanţe duc greul acestei economii, de la ei se aşteaptă şi încasări mai mari faţă de ce s-a planificat, pe ei vor fi probabil ochii aţintiţi pentru a-şi face planul, de a se conforma faţă de planul impus de noi prin lege, așa că este corect să avem o astfel de abordare.  

Sporul de 15% este prevăzut într-o ordonață de completare a Legii privind reforma în domeniul sănătății. Inițiatorii actului normativ scriu în nota de fundamentare că angajații ministerului de finanțe și ai ANAF au un grad de încărcare de 134%. Colectarea veniturilor și urmărirea cheltuielilor astfel încât să determine stabilitatea bugetară şi, pe cale de consecinţă, echilibru social şi economic, sunt elemente care privesc securitatea naţională, mai scriu inițiatorii. 
Ministrul Eugen Teodorovici nu a precizat numărul celor vizați de prevederile actului normativ, spunând că a fost creat doar cadrul legal, iar de spor vor beneficia cei care se califică. În aprilie 2019 Ministerul Finanțelor avea 25.738 de angajați.