Dăncilă răspunde ultimatumului lui Tăriceanu: Alianța PSD-ALDE nu se rupe, e o glumă!

viorica_dancila_psd_sondaje.jpg

Viorica Dăncilă
Viorica Dăncilă
Image source: 
PSD

Președintele ALDE Călin Popescu Tăriceanu i-a solicitat premierului și liderului PSD Viorica Dăncilă să răspundă, până pe 20 august, solicitărilor ALDE privind un nou program de guvernare, precum şi o echipă guvernamentală restructurată "care să aibă ca principal atu competenţa". Este un ultimatum care alimentează zvonurile că alianța PSD-ALDE e pe cale să se rupă. La scurt timp, Viorica Dăncilă a declarat că echipa guvernamentală rămâne intactă.

ACTUALIZARE: "Nu se rupe coaliția, este o glumă! Am avut discuții ca doi parteneri de coaliție. Întotdeauna trebuie să existe dialog, negociere", a declarat premierul Viorica Dăncilă înainte de începerea ședinței Comitetului Executiv al PSD.

........................................................................................

ALDE a transmis, într-un comunicat de presă, că rectificarea bugetară adoptată de Guvern este nerealistă iar rezultatul exercițiului bugetar arată "incapacitatea administrativă de a pune în aplicare marile proiecte de investiţii stabilite".

"La începutul anului, pe fondul discuţiilor pentru construirea bugetului, preşedintele ALDE Călin Popescu Tăriceanu a solicitat şi a primit asigurări că o serie de proiecte majore de investiţii, îndeosebi în infrastructură, vor primi resurse financiare. Astăzi, prin modul în care a fost conceput proiectul de rectificare bugetară, se constată eşecul acestor promisiuni. Miniştrii ALDE care au participat astăzi la sedinţa de guvern au subliniat aceste nerealizări", mai arată sursa citată.

Potrivit comunicatului, Călin Popescu Tăriceanu a avut luni o discuţie cu premierul Viorica Dăncilă, înainte de şedinţa de guvern, pe tema colaborării viitoare la nivelul coaliţiei, "astfel încât să fie asigurată o bună guvernare".

"În viziunea ALDE o bună guvernare presupune în această fază o reformă a instituţiilor statului, un nou program de guvernare, precum şi o echipă guvernamentală restructurată care să aibă ca principal atu competenţa. În acest sens, preşedintele ALDE Călin Popescu Tăriceanu a rugat-o pe dna Viorica Dăncilă, prim -ministrul României, ca, până pe data de 20 august, să pregătească şi să prezinte un set de măsuri care să răspundă acestor deziderate, precum şi aşteptărilor cetăţenilor, pentru ca aceştia să îşi recâştige încrederea în actul de guvernare", mai transmite ALDE.

Guvernul a adoptat în ședința de luni rectificarea bugetară pentru anul 2019.

Premierul Viorica Dăncilă a anunțat, la începutul ședinței Executivului, că ministerul Educației va primi fonduri mai mari cu 42.4% față de anul 2018. Premierul a precizat că bugetul ministerului Sănătății rămâne neschimbat. Totodată, aceasta a spus că reducerea cu un miliard de lei a venitului ministerului Educației se referă la programul „Merg la școală”, care nu era prevăzut în programele finanțate până la finalul acestui an.

Rectificarea bugetară pregătită de Guvernul Dăncilă prevede reduceri de fonduri și la alte ministere care au nevoie urgentă de investiții, printre care și Ministerul Fondurilor Europene, care rămâne fără 682 de milioane de lei. Pierd bani și Ministerul Cercetãrii şi Inovãrii, Ministerul pentru Mediul de afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltãrii Rurale și Ministerul Transporturilor.