SUA: Câștigători și învinși în dezbaterile democrate

democrati_dezbateri.jpg

Fostul vicepreședinte Joe Biden (dreapta) și Pete Buttigieg în timpul dezbaterii electorale din Florida, 27 iunie 2019.
Image source: 
REUTERS/Mike Segar (arhivă)

Continuă astăzi, la teatrul Fox din Detroit, a doua dezbatere televizată a candidaților Democrați la învestitura partidului pentru alegerile prezidențiale din anul 2020. Intră în scenă favoritul, Joe Biden, care-și devansează rivalii cu 15,8 procente în media sondajelor reputabile, distanță comfortabilă dar în scădere după prestația alarmantă din prima dezbabere.  Ieri s-au aflat  în centrul atenției candidații aflați pe locurile doi și trei, septuagenarii Bernie Sanders și Elizabeth Warren, dar și doi concurenți din generația mai tânără, texanul Beto O'Rourke și Pete Buttigieg, ales primar de South Bend, Indiana, în 2011, când avea 29 de ani, și care speră să devină cel mai tânăr președinte din istoria Statelor Unite.

Zece pentru istorie ieri, zece pentru misiunea infernală de a-l înfrunta pe Donald Trump în noiembrie viitor, și în centru Bernie Sanders și Elizabeth Warren, creditați cu 16,2 și respectiv 14% din intențiile de vot,  ideologic  extrem de apropiați, în stânga - unii spun extremă - a spectrului, cu planuri de inginerie socială care n-au nici o șansă într-un sistem ce evoluează spre neo-liberalismul extrem.

"87 de milioane fără asigurare, sau cu asigurare insuficientă. 500.000 de americani la faliment în fiecare an din cauza cheltuielilor medicale, în condițiile  în care industria asistenței medicale înregistrează profituri de ordinul zecilor de miliarde. La cinci minute cu mășina de aici e o țară numită Canada în care asistență medicală e un drept uman universal. Cheltuiesc jumătate din cât cheltuim noi, și când ești spitalizat acolo nu te alegi cu nici o notă de plată. Companiile farmaceutice și firmele de asigurări medicale au cheltuit în America 4 miliarde de dolari din banii noștri pentru acțiuni de influență și donații politice. De asta canadienii plătesc pe insulină o zecime din cât plătim în Statele Unite".

Senatorul de Vermont promovează, în consonanță cu Warren, și alte  idei radicale în context american,  controversate și înlăuntrul partidului:  iertarea datoriilor provenite din taxe de școlarizare și gratuitatatea învățămîntului universitar de stat. Se autodescrie social-democrat sau independent și militează pentru toate cauzele imaginabile ale stângii de tradiție europeană.  Politician de carieră, primar al localității Burlington din Vermont între 1981 și 1989,  vreme de 16 ani, din 1991, deputat federal și din 2007 senator, Bernie Sanders  e un idealist, împotriva căruia mașinăria electorală trumpiană face deja profilaxie mediatică, convocând spectrul "socialismului" care va duce de râpă "modul de viață american"

Senatoarea de Massachusetts, care provine din mediul universitar, are un avantaj în raport cu senatorul de Vermont, decanul de vârstă al promoției prezidențiale 2020: e mai nouă în politică, aleasă în 2013 după o lungă perioadă de implicare în domenii care i-au adus notorietatea, reforma bancară și protecția consumatorului. În această primă incursiune a sa în arena electorală prezidențială, Elizabeth Warren atacă pe un front reformator mult mai larg decât Sanders, și cu o specificitate mai mare a proiectelor.

"Știu să mă lupt, știu să câștig. M-am luptat cu giganți bancari și i-am învins. Am înfruntat centrele financiare cu directorii lor executivi și le-am învins, cu avocați și agenți de influență cu tot. Miza e mare și muți se tem. Democrații câștigă atunci când știu să se lupte pentru ce e just. Nu mi-e teamă și, ca să învingă, nici Democraților nu trebuie să le fie teamă".

Warren și Sanders au, din păcate pentru contingentul prezidențial Democrat, o vulnerabilitate majoră: gradul înalt de "ezitare, rezervă, antipatie" în ce-i privește în rândul electoratului larg dar și al celui de partid: 58% în cazul senatorului de Vermont, 51% în cel al senatoarei de Massachusetts,  substanțial peste defavorabilitatea  veteranului Joe Biden sau mult mai tinerilor Pete Buttigieg și Beto O'Rourke.

Nu-i alternativă mai dramatică, mai clară la Trump decît Pete Buttigieg. Ofițer, gentleman, intelectual poliglot, moderat ideologic, ponderat și analitic în raționamente și poziționări,  el ar pierde contra lui Trump la o diferența de 4 puncte dacă alegerile s-ar desfășura astăzi, dar are  timpul de partea sa și o știință de a avansa metodic  ce-l poate duce departe în acest ciclu electoral.

"Întrebați-vă cum a ajuns unul ca Trump președinte înșelând o țară întreagă. Nu s-ar fi întâmplat dacă America nu era deja în criză. Nu vom fi la înălțimea momentului dacă reciclăm aceleași argumente, politici și politicieni care au dominat Washington-ul de când mă știu. Trebuie să avem curajul de a ne despărți de trecut, de a încerca ceva diferit. Aceasta este șansa noastră".

Beto O'Rourke este într-un cu totul alt punct al traiectoriei sale politice: o stea în ușoară și reversibilă cădere. Retras din viața parlamentară în 2019, după doar trei mandate, candidat perdant (extrem de onorabil) în scrutinul senatorial de anul trecut, el își centrează candidatura, inevitabil dat fiind că-i originar din orașul de granița El Paso, pe subiectul fierbinte al imigrației, subiect ce va domina și ar putea să decidă alegerile generale din noiembrie viitor.

"Într-o Administrație O'Rourke  vom elimina taxele de pașaport pentru cei mai bine de 9 milioane de rezidenți permanenți, nu vom mai penaliza actul de a cere refugiu, azil la graniță, vom închide centrele de detenție pentru profit,  vom ajuta țările din America Centrală pentru ca locuitorii lor să nu mai fie nevoiți să facă un drum de 3.500 de km pînă la graniță. Vom crea astfel condițiile unei imigrații ce respectă legea. În față cruzimii și fricii induse de un președinte nelegiuit, vom alege să fim națiunea care se ridică  în apărarea drepturilor omului, domniei legii, Democrației în serviciul tuturor".

Cu un foarte firav 2,8% în sondaje, O'Rourke și-a jucat ieri probabil ultima carte, cu pasiunea pentru justiție și reforma care-l caracterizează.  Cu noi și mult mai exigente standarde de participare la următoarele dezbateri care încep în septembrie, el ar putea fi forțat, ca și o altă speranță a centriștilor, senatoarea de Minnesota Amy Klobuchar, să abandoneze prematur cursa.

Un cuvânt, în final, despre un candidat care a obținut in extremis, grație retragerii unui alt concurent,  un loc în dezbaterea de ieri: guvernatorul statului Montana, Steve Bullock.

"25 până la 30% dintre alegătorii mei au votat pentru Donald Trump. Știu că trebuie să câștigăm iar în locuri pe care le-am pierdut în 2016, să-i convingem pe unii dintre suporterii lui Trump. Va fi greu. Fermierul lovit de războaiele comerciale ale lui Trump, profesoara care trebuie să-și găsească încă o slujbă pentru a-și putea permite insulină nu pot aștepta o revoluție. Problemele lor sunt urgente. Opțiunea nu-i între centru și stânga,  între planuri economice aspiraționale și sacrificarea valorilor pe altarul victoriei. Am câștigat eu, partidul nostru va câștiga concentrându-se pe economie și accentuând că democrația nu mai funcționează în interesul majorității".

Are toate datele candidatului ideal. Este omul momentului, pentru Democrații în disperată căutare a unei alternative viabile la Trump.  În vîrstă de 53 de ani, în funcție din 2013 într-un stat de obicei neiertător cu Democrații, stat câștigat în 2016 de Donald Trump la o diferența de aproape 21 de procente,  el pare predestinat, prin stil și substanță politică unei ascensiuni fulgurante. Pornește de foarte jos - un infim 0,3% în sondaje - dar America electorală face și desface idoli cu viteza luminii.

Au mai rămas zece dezbateri și, până în noiembrie 2020, o eternitate.

Ascultă AICI corespondența din SUA