Vasile Ciurchea, noul șef al CNAS, este cercetat de DNA într-un dosar de corupție

Premierul Viorica Dăncilă l-a demis, astăzi, pe șeful CNAS, Răzvan Vulcănescu, în contextul scandalului generat de blocarea sistemului informatic al cardurilor de sănătate. În locul său, premierul l-a numit pe Vasile Ciurchea, care a mai deținut această funcție și care se află în vizorul DNA într-un dosar de corupție. În timpul mandatului său, în 2014 a început distribuirea către populație a cardului național de sănătate, a cărei utilizare a devenit obligatorie un an mai târziu. 

"Am considerat, atunci când a venit propunerea de la Sorina Pintea, că avem nevoie de un specialist. Există probleme la CNAS, avem un om care cunoaște sistemul, care este foarte bine pregătit. M-am uitat la aceste nereguli despre care vorbiți dumneavoastră. Nu a fost audiat, nu este nicio acuzație la adresa domnniei sale. Dacă vom constata că domnul Ciurchea a încălcat legea, cu siguranță va fi schimbat", a declarat Viorica Dăncilă. 

Vasile Ciurchea a mai deţinut această funcţie de două ori: în februarie 2007 - ianuarie 2009, respectiv iunie 2014 - martie 2016, când și-a dat demisia din motive personale. Potrivit Mediafax, Vasile Ciurchea este cercetat, alături de alţi şefi din cadrul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, de DNA într-un dosar de corupţie în care prejudiciul este estimat la peste 16 milioane de euro. Faptele cercetate de procurori vizează contractele încheiate privind sistemul informatic. 

Decizia vine după ce Viorica Dăncilă a anunţat că marţi îl va demite pe preşedintele CNAS, Răzvan Vulcănescu, dacă acesta nu îşi va da demisia. Premierul a afirmat că a cerut ministerului Sănătăţii o nouă propunere pentru conducerea instituției.

Purtătorul de cuvânt al CNAS, Daniel Osmanovici, a demisionat din funcţie la câteva zile după ce premierul Viorica Dăncilă a cerut demiterea lui în urma declaraţiilor date la RFI, potrivit cărora "oamenii mor şi cu un sistem, şi fără un sistem".

Declaraţiile au fost lansate în contextul blocajului de peste două săptămâni al sistemului informatic al cardurilor de sănătate. Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a anunţat, pe 10 iulie, că platforma informatică a asigurărilor de sănătate este indisponibilă, astfel că toate serviciile medicale, medicamentele şi dispozitivele medicale se acordă în regim off-line.