Pedro Sanchez prezintă un ambițios program politic, fără a-și asigura majoritatea necesară guvernării

pedro_sanchez.jpg

 Pedro Sanchez prezintă un ambițios program politic, fără a-și asigura majoritatea necesară guvernării.
Pedro Sanchez prezintă un ambițios program politic, fără a-și asigura majoritatea necesară guvernării
Image source: 
REUTERS/Susana Vera

După aproape trei luni de la alegerile legislative din 28 aprilie, Pedro Sanchez s-a prezentat luni în camera inferioară a Parlamentului Spaniei pentru a cere votul de încredere al deputaților.

Fără a avea o majoritate care să-i asigure învestitura, Pedro Sanchez s-a prezentat luni în Camera Deputaților pentru a-și face cunoscut programul de guvernare,  un proiect de factură progresistă destinat unei ample majorități sociale în care a anunțat măsuri cu caracter radical care ar trebui să genereze o importantă revoluție la nivel social, economic și tehnologic.

Dar  înainte de a prezenta acest set de măsuri, candidatul socialist a propus o reformă constituțională care să poată face față actualei situații de blocaj politic în care se afla Spania de aproape trei ani de când pe scena politică au irupt așa numitele partide emergente.  Regatul iberic are o tradiție democratică de peste patruzeci de ani în care doar două formațiuni politice, Partidul Socialist și Partidul Popular, s-au alternat la guvernare controlând  peste 85% din votul electoratului. Astăzi scena politică este divizată între cinci partide naționale și încă opt regionale, iar formarea unei majorități parlamentare pare o misiune imposibilă pentru clasa politică spaniolă. În cei peste 40 de ani de istorie democratică Spania nu a avut încă un guvern de coaliție.

Legislația electorală spaniolă nu facilitează formarea unei majorități parlamentare, iar Pedro  Sanchez a propus o reformă constituțională care să faciliteze alegerea primului-ministru. "Cetățenii nu trebuie să mai sufere niciodată cu amenințarea unor nesfârșite și repetate convocări electorale" și-a justificat propunerea liderul socialist.

Deși a fost câștigătorul detașat al alegerilor din 28 aprilie, Partidul Socialist Muncitoresc Spaniol ocupă doar 123 din cele 350 de locuri în Camerei Deputaților, departe de majoritatea absolută necesară guvernării. 

În acest moment, cel puțin la nivelul declarațiilor publice, părea că poartă negocieri cu partidul de extremă stânga Unidas Podemos pentru a forma un guvern de coaliție. Dar prin discursul de luni Pedro Sanchez a revenit în a cere Partidului Popular și Partidului Ciudadanos să nu voteze contra, să se abțină, pentru a facilita formarea unui guvern minoritar socialist, iar pe cei de la Unidas Podemos  i-a avertizat că că "nu va fi simplu", și că negocierile vor fi complicate, un discursul care a creat multă confuzie și nemulțumire, generând critici din toate părțile. 

Pablo Casado i-a readus aminte că în urmă cu doar trei ani, Pedro Sanchez  a decis să demisioneze din parlament pentru a nu facilita învestitura lui Mariano Rajoy. 

Albert Rivera l-a acuzat că dorește să "lichideze unitatea Spaniei și economia de piață", iar Pablo Iglesias i-a reproșat că nu dorește formarea unui guvern de coaliție deoarece că i se oferă doar o prezență "decorativă" în noul executiv.

Una peste alta discursul liderul socialist a lăsat senzația că singura formulă pe care acesta o dorește este cea a unui guvern minoritar, scenariu refuzat de toate celelalte partide parlamentare în timpul sesiunii de luni. Ba mai mult, după discursul de luni, pare că Sanchez este dispus să accepte un eșec în această sesiune de învestitură pentru a provoca repetarea alegerilor. O perspectivă foarte probabilă, deoarece socialiștii par seduși de sondajele de opinie care anticipează că și-ar putea îmbunătății considerabil prezența în parlament în urma unei noi confruntări electorale.

Ascultă AICI corespondența de la Madrid