Sorina Pintea sesizează DNA, în scandalul legat de cardul CNAS

O noua victima atac Spital Psihiatrie Sapoca.jpg

Sorina Pintea coordonează ancheta, după atacul din Buzău (Sursa foto: gov.ro)
Sorina Pintea coordonează ancheta, după atacul din Buzău (Sursa foto: gov.ro)

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a anunțat luni că raportul realizat după controlul de la Casa Națională a Asigurărilor de Sănătate (CNAS) va fi gata în următoarea săptămână și că va fi depus pe masa procurorilor DNA, pentru că ”există fapte de natură penală”.

Sorina Pintea spune că ”CNAS nu e în subordinea Ministerului Sănătății, dar pentru că ministerul gestionează sistemul de sănătate publică, am considerat necesar de a face aceste verificări. Controlul început în luna iunie va fi finalizat în următoarele șapte zile și din lecturarea prealabilă, pot să vă spun cu certitudine că raportul de control va fi depus la DNA. Sunt aici cu șeful Corpului de Control, noi am studiat încă de săptămâna trecută ceea ce avem în raport în prealabil. Din punctul nostru de vedere, există fapte de natură penală. Noi, de altfel, am mai depus și anul trecut, dar nu la DNA, un document”.

Ministrul precizează că sistemul informatic al cardurilor CNAS a fost pornit luni, dar la ora zece dimineața a început din nou să dea erori.

”În urma acestei discuții pe care am avut-o cu reprezentanții CNAS și reprezentanții firmei SIVECO, concluziile sunt mai multe, oricum se impun măsuri urgente pentru a putea rezolva urgent în perioada următoare modul de funcționare a platformei, astfel încât în cursul zilei de astăzi se va face o procedură de achiziție în regim de urgență, având în vedere faptul că pentru baza de date contractul a expirat, procedura începută nu a fost finalizată (…) și atunci pentru a asigura perioada tampon fără contractare e nevoie de o procedură de urgență. Menționez că această procedură ar fi trebuit să fie făcută în momentul în care s-a constatat că procedura de achiziție pentru contractul de mentenanță nu este finalizată. Nu poți lăsa sistemele informative, sistemele de bază informatice cele mai complexe din România fără mentenanță. Astfel încât nu puteau fi validate serviciile medicale, nu puteau fi decontate, offline-ul într-adevăr funcționează, dar eu cred că aceasta nu este o soluție”, mai afirmă Sorina Pintea, după o discuție purtată luni cu reprezentanții CNAS și cei care se ocupă de mentenanța sistemului informatic al cardurilor de sănătate.

Sistemul nu funcționează de 22 de zile.