Socialiștii spanioli negociază contracronometru învestitura lui Pedro Sanchez

pedro_sanchez.jpg

Socialiștii spanioli negociază contracronometru învestitura lui Pedro Sanchez.
Socialiștii spanioli negociază contracronometru învestitura lui Pedro Sanchez
Image source: 
AFP PHOTO/ PEDRO ARMESTRE

După aproape trei luni de la alegerile legislative din 28 aprilie, instabilitatea politică încă domină scena politică spaniolă. DIn primăvara anului trecut actualul cabinet socialist al premierului Pedro Sanchez guvernează cu o lege bugetară moștenită de la guvernarea de dreapta a lui Mariano Rajoy, în lipsa unei majorități parlamentare care să-i permită impunerea propriului program politic. Astăzi, Pedro Sanchez, câștigătorul alegerilor din 28 aprilie, își va supune candidatura votului deputaților  fără a avea încă asigurată o majoritate care să-i asigure învestitura.

Deși a fost câștigătorul indubitabil al alegerilor din 28 aprilie, Partidul Socialist Muncitoresc Spaniol ocupă doar 123 din cele 350 de scaune ale Camerei Deputaților, departe de majoritatea absolută necesară guvernării. Drept pentru care ultimele trei luni au fost o perioadă de negocieri intense pe care liderul socialist le-a dus pe toate fronturile. În primă instanță a sperat că va reuși să-i convingă pe populari și pe liberali să nu voteze contra, să se abțină, pentru a facilita formarea unui guvern minoritar socialist, dar aceștia au refuzat categoric,  impuntându-i cu multă vehemență apropierea de separatiștii catalani.

Alternativa  la această primă opțiune,  ar fi fost un guvern progresist sprijinit de Partidului Radical de Stânga, Unidas Podemos. Socialiștii ar fost dispuși, în schimbul voturilor, să accepte o parte din programul politic social al acestora, dar fără a le face loc în consiliul de miniștri. Dar Pablo Iglesias, liderul stângii radicale, aflat într-o situație fragilă în propriul partid, nu părea dispus să-i faciliteze votul fără a primi ceva în schimb, adică postul de vicepremier și încă patru portofolii ministeriale.  

Pedro Sanchez a refuzat aceste exigențe, amenințând că un eventual eșec în sesiunea de învestitură de luni, va duce inevitabil la repetarea alegerilor. O perspectivă foarte probabilă, deoarece socialiștii par seduși de sondajele de opinie care anticipează că și-ar putea îmbunătății considerabil prezența în parlament în urma unei noi confruntări electorale.

Dar joi, în cadrul unui interviu televizat, Pedro Sanchez revine cu noi precizări și declară că  de fapt ceea ce vrea să evite este prezența lui Pablo Iglesias în noul său executiv. "Un guvern care l-ar include pe Iglesias ar fi paralizat, datorită contradicțiilor politice pe care le-ar putea genera acesta", a declarat actualul premier, invocând diferențele de opinie cu privire la principalele probleme de stat și în primul rând la criza catalană.

După aproape trei luni de la alegeri și cu doar patru zile înainte de sesiunea de învestitură, părea că inevitabilul se va produce și spaniolii vor fi convocați din nou la urne.  Dar Pablo Iglesias cedează în ultimul moment anunțând că renunță să ocupe un loc în noul executiv, ceea ce îi obligă pe socialiști să reia, fără entuziasm, negocierile, Podemos este un partid de extrema stângă cu care socialiști se simt incomozi, iar o coaliție cu aceștia este rău văzută de mediul de afaceri. 

Începând de vineri, conform declarațiilor vicepremierului Carmen Calvo, Partidul Socialist și Podemos "poartă negocieri discrete, dar contracronometru", fiindcă primul examen va avea loc marți, când candidatura lui Pedro Sanchez, pentru a fi validată, are nevoie de majoritate absolută a votului deputaților, ceea ce este foarte puțin probabil că va putea obține. 

În consecință, în cazul în care nu va trece de acest vot, joi, conform prevederilor constituționale, va avea loc o altă sesiune când o majoritate relativă i-ar fi suficientă actualului premier pentru a-și reînnoi mandatul pentru încă patru ani. Dar în prezent deznodământul este greu de anticipat deoarece negocierile cu Podemos sunt purtate într-o atmosferă de totală discreție și departe de ochii presei.

Sesiunea de astăzi va începe la ora 12 cu discursul de învestitura al lui Pedro Sanchez care va prezenta un program politic concentrat pe șomaj, pensionari, feminism și protecția mediului, un discurs politic care va fi dirijat către o amplă majoritate socială de factură progresistă, propunând măsuri de creștere economică, justiție socială, revoluție tehnologică și integrare europeană. 

Dar la rândul ei, opoziția conservatoare declara încă de sâmbătă, într-un ton electoral, că de fapt ceea ce se va dezbate luni în Camera Deputaților va fi "vânzarea Spania". Partidul Popular avertiza că va fi "supusă dezbaterii" însă unitatea statului spaniol, făcând aluzie la faptul că pentru a fi învestit, pe lângă Podemos, Pedro Sánchez are nevoie de sprijinul partidelor naționaliste basce și catalane.

Ascultă AICI corespondența de la Madrid