În America Trumpiană drumul spre “măreție” e presărat cu politici distructive - interviu cu Jonathan Metzl

metzl1.jpg

Jonathan Metzl, profesor de sociologie și psihiatrie la Universitatea Vanderbilt din Nashville, Tennessee și directorUL Centrului Societate, Medicină, Sănătate din cadrul universitățII.

Jonathan Metzl este profesor de sociologie și psihiatrie la Universitatea Vanderbilt din Nashville, statul Tennessee și director al Centrului Societate, Medicină, Sănătate din cadrul universitățIi.  Cu studii medicale la Universitatea statului Missouri și un doctorat în cultură americană la Universitatea statului Michigan, el tratează subiecte la intersecția între politică, medicină și societate. Cel mai recent exemplu este cartea DYING OF WHITENESS/Albii Americani:  Pericol de Moarte/, publicată în luna martie a acestui an de editura Basic Books/Hachette.

Subtitlul cărții este extrem de explicit: "Cum Politică Resentimentului Rasial Ucide America Profundă".  În această "America profundă", în Missouri, Tennessee, Kansas, state trumpiene pînă la fanatism,  resentimentul rasial bate pînă și instinctul de auto-conservare.  Întruchiparea tristă a acestui adevăr este în carte Trevor din Tennessee,  sărac, îmbătrînit înainte de vreme, suferind de boli cronice ușor tratabile într-un sistem mai puțin strîmb, supraviețuitor al unei tentative de sinucidere, dar mîndru adept al lui Trump și politicienilor Republicani locali care promovează politici dăunătoare interesului general.  "Ne doare poate", spune Trevor, "dar măcar banii noștri nu se duc către Mexicani și cei dependenți de asistență socială". Metzl  scoate în evidență, cu statistici  și istorii individuale,  faptul că accesibilitatea crescândă a  armelor de foc în Missouri a dus la o creștere proporțională, peste media națională,  a sinuciderilor și morților violente, că respingerea sau subminarea în Tennessee a reformei asigurărilor medicale a diminuat sensibil durata medie a viețîi albilor, că în Kansas reducerea fondurilor educaționale și infrastructurale a provocat o creștere a ratei abandonului școlar, cu reacția în lanț care va face, scrie Jonathan Metzl, că viață albilor din clasele defavorizate să fie "mai scurtă, mai grea, mai plină de suferință".

Jonathan Metzl:  Descriu în carte cum politici trumpiene menite, să redea "măreție" viețîi albilor americani le pun de fapt viață în pericol, au efecte negative asupra sănătățîi celor din baza să de  sprijin.  Tăierea fondurilor  sanitare și educaționale, accesibilitatea crescîndă a armelor de foc reduc durata de viață a votanților albi din clasa mijocie.

Rep.:  Și totuși, baza Trumpiana e statistic neclintită, iar politicienii statali Republicani care votează pentru astfel de măsuri sunt realeși. Care să fie explicația?

Jonathan Metzl:  Nu trăim, nicăieri în lume,  un moment istoric prea rațional. În carte arăt, printre altele, că Republicanii îi conving pe alegători să voteze împotriva propriilor interese nu cu argumente privind politicile înseși, ci exploatind tensiuni istorice cauzate de rasism,  de resentiment rasial. În dezbaterea privind reforma asigurărilor medicale aceste strategii de tip rasist au facilitat mult misiunea de a întoarce o parte a electoratului împotriva sistemului de care beneficia.   America nu și-a confruntat deplin trecutu-i rasist,  ceea ce explică persistența unor abordări politice  bazate pe teamă de semeni, nu pe interesele, nevoile națiunii. Politicile lui Trump au în acest climat o priză  mai mare, pentru că nu există contra-pondere.

Rep.:  "Măreția" pe care a promis Trump s-o reînvie nu s-a materializat decît retoric pentru majoritatea albilor care-l susțîn. "Costul este pretextul inacțiunii", scrieți. Bani se găsesc, dar numai cînd e vorba de înlesniri fiscale pentru cei bogați. Pentru grosul electoratului alb trumpian, Republican, e suficientă "iluzia privilegiului" care se creează cu polarizare,  negativism și lozinci.

Jonathan Metzl:  Geniul malefic al sloganului Trumpian este că promite "măreție", dar drumul spre ea e presărat cu măsuri  incredibil de distructive. "Măreția" înseamnă concret că sprijinitorii săi au arme de foc berechet, dar beneficii medicale și resurse educaționale din ce în ce mai puține.  În universul trumpian este mai important să  întrețîi anxietate, să răscolești temeri cu stereotipuri.  E mai simplu--și  asta e adevărat peste tot în lume--să alimentezi angoasă că  "străinul" vine peste ține decît să creezi o societate funcțională. America este exemplul prim în acest sens. E foarte grav, pentru că această stare de spirit îi determina pe votanți să opteze  pentru politici și politicieni care nu-i ajută cu nimic.

Rep.:  Lectură cărții dvs. e un continuu balans între disperare și speranța. E sinucidere, te întrebi, sau  crimă politică ale cărei victime sunt clasele mai puțîn educate,  mai dezinformate și lipsite de o alternativă politică reală.

Jonathan Metzl:  Am scris această carte pentru a relevă  consecințele politicii pe care mulți o sprijină.  Există acum șansă unei schimbări.   Pericolul constă în faptul că resentimentul rasial este instrumentalizat în moduri care folosesc elitelor dar dăunează claselor inferioare. În 2016, acest fenomen nu era evident; acum însă, îi vedem efectele,  și ele nu sunt deloc pozitive.  Suntem deci confruntați, că în multe alte țări,  cu o alternativă clară:  sprijinim politici devastatoare, anti-etatiste, anti-guvernamentale  și, în Statele Unite, pro-arme de foc, sau schimbăm direcția. Sper să putem schimbă direcția.

Rep.: Sunt șanse,  dacă resentimentul rasial folosește elitelor, cum ați  spus?

Jonathan Metzl:   Simt o trezire  la realitate, o înțelegere nouă a gravității problemelor . Deși e devreme în ciclul electoral prezidențial, se vorbește deja, cum nu s-a mai vorbit pînă acum,  despre politici potențial benefice electoratului mijlociu.   Momentul e terifiant, pentru că miza e foarte mare și oamenii nu acționează prea rațional, dar parcă e ceva diferit în spiritul vremurilor:  mulți  produc, cum o fac și eu,  lucrări care  spun adevărul. Rămîne de văzut ce va fi.  Deși cartea mea  se vrea o critică devastatoare a prezentului,  ceva  m-a făcut să cred, în timp ce o scriam,  că shimbarea e posibilă.

Rep.:  Cum? Care este antidotul la iraționalitate? Scrieți, "organismul alb ce refuză tratamentul dacă prețul e sprijinirea unui sistem ce poate fi în avantajul tuturor devine o parabolă și o metaforă a declinului ce pîndește întreagă națiune". Cum poate fi neutralizat acest pericol, cum poate fi evitat declinul?

Jonathan Metzl:  Cred că primul lucru ar fi ceea ce fac  progresististii lansați  în cursa prezidențială:  promovează proiecte  în avantajul întregii clase mijlocii, precum asigurarea medicală universală, accesul mai lesnicios la educație,  norme rezonabile în materie de port-armă--  idei potențial în beneficiul tuturor . Ce avem acum este o politică de învrăjbire rasială.  În al doilea rînd, cum scriu în finalul cărțîi, este necesară o conversație clară, explicită,  despre rasă,  în prelungirea celei vechi de sute de ani dar la un nou nivel de sinceritate, un dialog despre ce înseamnă a fi alb în America, despre calitățile reprezentate nu de Administrația Trump, ci de cei care susțîn că această condiție de alb poate și trebuie să însemne generozitate, conlucrare.  Se apropie o scadență electorală foarte importantă, care ne oferă alternative tranșante despre ce fel de țară putem, sau vrem să fim.   Ne îndreptăm către acest moment cu ochii larg deschiși.

 

Toate interviurile realizate de corespondentul RFI în SUA, Radu Tudor:  http://www.rfi.ro/tag/interviu-sua

 
Ascultă aici interviul cu Jonathan Metzl, profesor de sociologie și psihiatrie la Universitatea Vanderbilt din Nashville