Germania: Mişcarea identitară este o organizaţie anti-constituţională

identitare_bewe_europa_nostra_youtube_26_8_2018.jpg

Germania: Mişcarea identitară este o organizaţie anti-constituţională
Germania: Mişcarea identitară este o organizaţie anti-constituţională

Oficiul Federal pentru protecţia Constituţiei – precum se numeşte serviciul de informaţii interne din Germania – consideră că aşa numita Mişcare identitară este o organizaţie extremistă de dreapta. Anunţul referitor la această grupare a fost dat publicităţii în cursul acestei dimineţi şi ar putea fi considerat drept un prim pas în vederea scoaterii în afara legii a Mişcării Identitare. În vizorul autorităţilor se află şi aripa radicală a partidului naţionalist-autoritar Alternativa pentru Germania (AfD), acuzată de legături cu Mişcarea Identitară.

 

 

Mişcarea Identitară, apreciază Oficiul Federal pentru Protecţia Constituţiei, este o grupare „evident extremistă de dreaptă”. Şeful Oficiului a calificat pe actviştii Mişcării drept „incitatori”.

Supravegherea Mişcării Identitare de către serviciul de informaţii interne a început în urmă cu doi ani. Asta din cauza propagandei contra azilanţilor şi a atacurilor contra politicii migraţioniste a guvernului de la Berlin. S-a precizat atunci, că manifestările publice ale Mişcării Identitare nu sînt conforme cu principiile Constituţiei federale. Mişcarea acţionează împotriva unor oameni proveniţi din afara Europei şi pledează pentru discriminarea acestora şi excluderea lor din societatea germană.

Într-adevăr, Mişcarea Identitară a lansat o serie de campanii anti-musulmane, împreună cu grupuri identitare din alte ţări, inclusiv din Franţa (unde se organizează anual o Universitate de vară la care participă naţionalişti din numeroase state europene).

Mişcarea a fost fondată la începutul anului 2000 în Franţa şi s-a extins acum în mai multe ţări europene. În Germania, Mişcarea are in prezent circa 600 de membri. În centrul ideologiei Identitarilor se află aşa numitul „etnopluralism”. Acest concept a fost răspîndit de teoreticianul francez al Noii Drepte, Alain de Benoist, care militează pentru existenţa statului naţional omogen. Garanţia pentru conservarea identităţii etnoculturale a popoarelor ar fi, potrivit acestei teorii, doar o Europă a patriilor.

Verbal, Mişcarea Identitară din Germania se distanţează de grupări neonaziste, mizînd pe sprijinul unor tineri din mediul academic.

Pe de altă parte, Identitarii întreţin legături cu cadre din organizaţia de tineret a partidului naţionalist-autoritar, Alternativa pentru Germania (AfD). Tocmai din cauza acestor contacte, organizaţia de tineret a Alternativei a intrat în vizorul serviciului federal de informaţii interne. Radicalizarea treptată a unei părţi a Alternativei pentru Germania s-a constatat în cadrul platformei interne de partid, cunoscută sub denumirea „Aripa” (Der Flügel). Contra acestei platforme s-a ridicat acum un grup de peste 100 de membri AfD. Aceştia au semnat un document prin care se distanţează de Björn Höcke, liderul platformei, care la sfîrşitul săptămînii trecute şi-a anunţat intenţia de a prelua conducerea partidului, prezent şi în Bundestag – în parlamentul federal. Disensiunile interne ar putea produce o sciziune, ceea ce ar echivala cu o slăbire semnificativă a partidului, pregătit pentru declanşarea campaniei electorale din Saxonia. Potrivit sondajelor, la scrutinul regional din septembrie, AfD ar putea deveni cel mai puternic partid parlamentar din acest land răsăritean.

Cu toate că AfD încearcă să se prezinte ca un partid care respectă principiile democratice, el a lansat astăzi lui Thilo Sarrazin invitaţia de a intra în rîndurile sale.

După mai multe încercări eşuate, Partidul Social-Democrat a anunţat excluderea lui Sarrazin. Acesta este autorul unor cărţi cu tentă conspiraţionistă, anti-musulmane, în care vehiculează ideea dispariţiei culturii creştine apusene. Aceste idei au fost articulate şi în manifestul teroristului norvegian Breivik, cît şi în cel al atentatorului din Christchurch, din Noua Zeelanda. S-a aflat de-altfel, că atentatorul din Noua Zeelanda a întreţinut legături cu Mişcarea Identitară şi a donat o sumă de bani organizaţiei identitare din Austria.

Cu cîteva ore în urmă, Mişcarea Identitară din Germania a reacţionat şi a respins declaraţia servciului de informaţii interne. În postări lansate pe internet (Twitter, alte reţele de socializare şi Pagina oficială a organizaţiei), serviciul de informaţii interne, a fost calificat drept o instituţie care s-a „demascat”, fiindcă acţionează „politic” şi „ideologic”. „Acţiunile noastre sînt subversive şi, uneori, provocatoare”, se spune textual în postarea citată. „În nici un caz, ele nu sînt extremiste sau anti-constituţionale.” În continuare, Identitarii afirmă într-un ton strident belicos şi de autovictimizare: „Aşadar, considerăm demersul ca o încercare [...] de sabotare a activiştilor noştri. Nu ne lăsăm intimidaţi şi vom informa opinia publică asupra represiunii contra patrioţilor tineri şi paşnici.”

Corespondentul RFI la Berlin, William Totok