Scandal diplomatic Statele Unite - Marea Britanie pe fond de Brexit

trump_darroch.jpg

Donald Trump și Kim Darroch
Președintele Donald Trump a refuzat să mai trateze cu ambasadorul Kim Darroch
Image source: 
PA

Ambasadorul britanic la Washington a demisionat din funcție după ce președintele Donald Trump a refuzat să mai trateze cu el. Kim Darroch îl criticase pe președintele Trump într-un document confidențial care a fost divulgat în presa britanică.

Poziția ambasadorului Darroch a devenit imposibilă, după ce președintele Trump l-a numit "un individ foarte stupid", ca urmare a divulgării unui email al ambasadorului în care acesta descria administrația Trump drept "ineptă" și "stângace".

În stilul său caracteristic, președintele Trump a replicat pe Twitter, atacându-l dur nu doar pe ambasador ci și pe premierul Theresa May, calificând drept "prostesc" modul în care a procedat în cazul ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană, Brexit.

Premierul May l-a apărat pe ambasadorul Darroch spunând că modul în care a reacționat Casa Albă este inacceptabil și a cerut declanșarea unei anchete care să stabilească cine a divulgat presei email-ul confidențial al ambasadorului la care aveau acces un număr foarte limitat de persoane.

Presa de la Londra speculează că acest scandal a fost pus la cale de persoane ostile ambasadorului, care era cunoscut pentru scepticismul său față de Brexit și coincide cu alegerea unui nou lider al Partidului Conservator, care urmează să devină prim ministru pe 23 iulie, după demisia premierului May.

Aceasta plătește prețul eșecului de a pune în practică Brexit, la trei ani după referendumul în care electoratul britanic a votat în favoarea ieșirii din UE.

Johnson contra Hunt

La dezbaterea televizată dintre cei doi candidați la succesiunea premierului May, fostul ministru de externe, Boris Johnson, și actualul ministru de externe, Jeremy Hunt, desfășurată marți seara înaintea demisiei ambasadorului Darroch, chestiunea aceasta a prilejuit un schimb tăios de replici.

Boris Johnson (stânga) și Jeremy Hunt
Boris Johnson (stânga) și Jeremy Hunt au avut o dezbatere televizată foarte încinsă
Image source: 
ITV

În timp ce Hunt l-a apărat pe ambasador spunând că-l va păstra în funcție dacă devine premier și a criticat intervenția președintelui Trump, Johnson, un favorit al șefului Casei Albe, a fost foarte vag și a refuzat să spună dacă l-ar păstra pe Darroch în funcție în calitate de prim ministru.

În această dispută transpar două orientări diferite: una pro-Trump și adeptă a unui Brexit dur, care favorizează un tratat de liber schimb cu Statele Unite, reprezentată de Johnson, și una mai moderată, care dorește să păstreze echilibrul între relația privilegiată cu Washington și păstrarea unor raporturi strânse cu UE după Brexit, reprezentată de Hunt.

Între timp cei circa 160000 de membri ai Partidului Conservator continuă votarea prin poștă pentru a alege noul lider al partidului, scrutin în care Johnson este mare favorit, potrivit sondajelor de opinie.

Ascultați relatarea corespondentului RFI la Londra, Petru CLEJ