Daniel Zamfir (ALDE): Softul de la alegeri ar trebui să fie la AEP, nu la un serviciu secret

Daniel Zamfir majorare pensii financiar Romania.jpg

Daniel Zamfir cere majorarea pensiilor cu 40% (Sursa foto: Facebook/Daniel Zamfir)
Daniel Zamfir cere majorarea pensiilor cu 40% (Sursa foto: Facebook/Daniel Zamfir)

Rolul comisiei parlamentare de anchetare a eventualelor fraude la alegerile europene din 26 mai nu este de a invalida scrutinul, declară la RFI secretarul comisiei, senatorul ALDE Daniel Zamfir. El are semne de întrebare legate de numărul cetățenilor care au votat pe liste speciale.

Daniel Zamfir spune că ”rolul acestei comisii nu este de a invalida cumva alegerile europarlamentare, dar a constata nereguli ca ele să nu se mai repete și la alegerile prezidențiale și anul viitor la cele locale și parlamentare cred că este absolut obligatoriu (...). Dacă au fost nereguli în procesul de votare, cine le-a făcut trebuie să plătească, dar și mai important decât asta este să le determinăm ca ele să nu se mai repete”.

Senatorul ALDE consideră că softul de la alegeri ar trebui să fie la AEP: ”Sunt discuții în spațiul public dacă este firesc ca softul acela care numără voturile la alegeri e normal să fie la un serviciu secret militarizat. Din punctul meu de vedere și aici e o opinie personală, ar trebui să fie exact la Autoritatea Electorală Permanentă, cea care organizează alegerile este și cea care într-un final are obligația să numere și să încheie tot procesul electoral”.

Daniel Zamfir are semne de întrebare legate de numărul cetățenilor care au votat pe liste speciale, inclusiv în județul Brașov: ”Este și pentru mine un semn de întrebare cum de într-o duminică în care n-a fost o zi specială de sărbătoare ca să determine... a fost atâta apetit turistic pentru foarte mulți cetățeni ai României și nu discutăm numai de zone turistice, nu discutăm de concentrații de studenți și așa mai departe, ci pur și simplu de localități unde n-a prea fost sub nici o formă de-a lungul timpului vreodată un obiectiv turistic să determine oameni să ajungă pe acolo”.

 
Daniel Zamfir, despre eventualele fraude de la alegeri