Rivalii democrați ai lui Trump, mult la stânga lui Obama, mai stângiști decât stângiștii europeni- interviu cu Victor Davis Hanson (II)

hanson1.jpg

Victor Davis Hanson, fost profesor, timp de 23 de ani, de greacă și latină la Universitatea Statului California--Fresno

Gânditor conservator influent, Victor Davis Hanson a predat vreme de 23 de ani greacă și latină la Universitatea Statului California--Fresno. În anul universitar 2002--2003, el a fost profesor-vizitator de istorie militară la Academia Forțelor Navale de la Annapolis. Pentru invitatul nostru, între bătăliile de infanterie ale Greciei antice, subiectul volumului publicat în 1989, RĂZBOI ÎN STIL OCCIDENTAL,  și angajamentele militare americane în Afganistan sau Irak există continuități, ecouri, pe care  le explicitează în studiul apărut în 2003, REVERBERAȚIILE RĂZBOIULUI și, zece ani mai tîrziu, în GENERALII SALVATORI, care juxtapune portretele a cinci mari comandanți de trupe, de la Temistocle în 480 i.Hr. la David Petraeus în zilele noastre.

Cărțile consacrate de invitatul nostru conflictului dintre Atena și Spartă ajută, prin raportare istorică, la o înțelegere mai bună a crizei pe care o traversează astăzi democrația liberală,  criză în care Donald Trump--eroul pozitiv al celei mai recente cărți semnate de invitatul nostru, THE CASE FOR TRUMP/Pledoarie pentru Trump/ (Basic Books/Hachette, 2019)-- este un factor important. Pentru Victor Davis Hanson actualul ocupant al Casei Albe este pilula amară care poate vindecă, șocul care poate revitaliza sistemul politic american rezistent la schimbare. E o rezistență care explică, parțial, uraganul de investigații care s-a abătut asupra lui Trump.

Victor Davis Hanson:  Cine face afaceri pe volatilă piață imobiliară newyorkeza  se-nvirte printre  politicieni umbrosi, grupuri de interese, sindicate, ambientalisti, tot soiul,  evoluează deci pe un teren fertil pentru investigații. E cel mai anchetat președinte din istoria Americii, dar instanțele nu i-au găsit nici o fapta delictuală. Al doilea motiv este șocul, poate cel mai mare din istoria țării, al infringerii lui Hillary Clinton în 2016. Nu numai că trebuia să cîștige, victoria trebuia să fie zdrobitoare.  Cînd a pierdut, s-a făcut praf și pulbere anticipatul regn Democrat de 16 ani, Obama plus Clinton. Nu putea fi adevărat , alegătorii nu puteau fi atît de stupizi sau de sfidatori,  ceva nu era în ordine.  În consecință,  au contestat aproape imediat rezultatele din trei state, apoi au încercat să intervină în Colegiul Electoral pentru a convinge electori Republicani să nu-și respecte obligația constituțională. Au urmat o prima chemare la destituire, semnată de 60 de deputați, și invocarea unei legi arhaice, fosilizate, legea Logan.  Au dax chix,  și au trecut la  prevederea constituțională privind profitul în exercițiul funcțiunii și la acuză  că Trump s-ar fi îmbogățit ilegal de pe  urmă alegerilor și tranziției, deși se pare că firma să a pierdut un miliard de dolari valoare globală netă.  Au urmat amendamentul al 25-lea la Constituție, farsă Mueller privind complicitatea cu Rusia și, în fine, tragicomică tentativă de lovitură de stat clocită de Andrew McCabe, atunci director-adjunct  al Poliției Federale și Rod Rosenstein, adjunctul de la Justiție. Toate din ideea că alegătorii  au greșit votind pentru Trump,  așa încît cei superiori  lor educațional și cultural au obligația să corecteze greșeală.

Rep.:  Unii îl consideră pe Trump un pericol pentru democrația americană. E justificată această opinie?

Victor Davis Hanson:  În America drepturile constituționale nu-s niciodată amenințate  dinspre dreapta de figuri cu ochelari de soare și epoleți sau miliardari demagogi,  ci de tipi slefuiti,insidiosi, dinlăuntrul sistemului, care se pretind progresiști acționînd în numele justiției sociale.  Mulți am fost inspaimintati în cei opt ani ai Administrației Obama, perioada în care reporteri de la Associated Press au fost puși sub ascultare, James Rosen de la televiziunea Fox a fost filat, iar Fiscul a fost asmutit împotriva dreptei Republicane. Aflăm acum că Justiția, Externele, Politică Federală și Agenția de Informații Externe (CIA) sunt suspectate că  din "interese superioare" au monitorizat și infiltrat o campanie politică în tentativă de a submina tranziția și chiar președinția Trump. Această este ironia istoriei: progresiștii, cei de la care nu te-ai fi așteptat, sunt cei care se simt îndreptățiți să facă astfel de lucruri.

Rep.:  Sunteți cunoscut pentru analogii istorice iluminante. Are Trump, că lider și personalitate, echivalent în istoria greco-română, sau în cea mai recentă?

Victor Davis Hanson:  În istorie, nu știu, bănuiesc că depinde de orientarea politică. Îmi amintește de Alcibiade, poate cel mai talentat atenian al secolului al V-lea, și cel mai scandalos.  Trump încalcă toate regulile în comportamentul și modul sau de-a gîndi. Au existat și în antichitate astfel de oameni, plini de daruri dar atît de neconvenționali--sau luînd în deridere convențiile--încît aceste daruri, și capacitatea de a aduce progres  prin tulburarea normelor,  n-au fost apreciate de contemporani.  Trump e precum  marginalii, figurile tragice din Euripide sau Homer, la care apelăm, precum în altă epoca la pistolarii din Vestul Salbatec, că să ne scape de  belele.  Cînd sunt semne de reușită, ne permitem luxul să-i alungăm, sau ne plingem că metodele lor sunt prea aspre. Ne descotorosim de ei, cum am făcut-o cu generali de succes precum George Patton sau Curtis LeMay. Cînd se va întîmplă asta cu Trump rămîne de văzut, în 2020 sau 2024,  dar cred că deși va fi făcut mult bine verdictul va fi că nu a fost la înălțimea funcției. Nu  se va bucură de respectul acordat lui Bush Jr. sau Obama, care n-au avut nici pe departe succesul lui Trump.

Rep:  Pe 18 iunie Trump și-a lansat oficial campania de re-alegere,  cu un miting în stilul de-acum clasic la Orlando, în statul Florida. Care ar fi argumentele pentru un al doilea mandat?

Victor Davis Hanson:  Un argument pozitiv  și unul negativ. Cel negativ este că ne păzește de agenda curat socialistă a Democraților, cu un nou "pact ecologic" care, spune Trump, ar distruge economia, cu  un cvasi-infanticid deghizat că avort legalizat,  plăti reparatorii pentru afro-americani,  iertarea datoriilor studenților, studii superioare gratuite în instituții de stat, și planul care a eșuat în Europa, taxarea suplimentară a marilor averi. O întreagă serie de idei nemaintilnite pînă acum. Oricine ar fi,  contra-candidatul Democrat va trebui să satisfacă baza progresistă a partidului, adică aproximativ 20% din electorat. Argumentul pozitiv va fi că încearcă să restabilească echilibrul în raport cu China, să oprească nuclearizarea Coreii de Nord, să îngrădească Iran-ul  fără a recurge la război. În plan economic, avem o problema serioasă: datoria de 22 de mii de miliarde de dolari.  Va trebui să promita că, dacă e reales, ține-n frîu cheltuielile federale. N-o poate face acum, susține el, din cauza obligațiilor pe care și le-a asumat în ce privește  programe sociale precum pensiile și asigurările medicale pentru pensionari. Va argumenta că palmaresul sau este o garanție a succesului viitor, în vreme ce rivalii săi Democrați sunt mult mai  la stânga decît Obama sau Hillary Clinton, mai stingisti decît stingistii europeni.

 

Toate interviurile realizate de corespondentul RFI în SUA, Radu Tudor:  http://www.rfi.ro/tag/interviu-sua

 

 
Ascultă aici partea a doua a interviului cu Victor Davis Hanson,cercetător principal la Institutul Hoover de la Universitatea Stanford