Ioan Mircea Pașcu, propus de PSD comisar european intermediar. Ce a mai decis CEX-ul de vineri?

Ioan Mircea Pașcu, critic la adresa PSD

Premierul Viorica Dăncilă a anunțat vineri după CEX-ul PSD că formațiunea îl propune pe fostul eurodeputat Ioan Mircea Pașcu pentru postul de comisar european intermediar. Pe de altă parte, Eugen Teodorovici și Marius Dunca și-au retras candidaturile la funcțiile de conducere în partid, înaintea Congresului PSD de sâmbătă.

ACTUALIZARE 3: Clarice Dinu, redactor-șef la HotNews.ro, explică la RFI ce înseamnă toate aceste mutări: ”Acest Congres al PSD care va avea loc mâine va fi unul fără surprize. Până la urmă, am văzut declarațiile celor care și-au retras candidatura pentru o funcție de conducere în partid, fiecare s-a retras în favoarea celuilalt candidat, celuilalt candidat pe care Viorica Dăncilă îl susține și pe care și-l dorește între locotenenții săi”.

 

Interviul integral cu Clarice Dinu: 

ACTUALIZARE 2: PSD a decis ca președintele partidului să fie ales într-un singur tur de scrutin. Eugen Teodorovici a anunțat în cadrul CEX-ului de vineri că-și retrage candidatura la funcția de președinte executiv, în timp ce Marius Dunca a abandonat cursa pentru postul de secretar general.

 

ACTUALIZARE 1: Comitetul Executiv a stabilit modificarea Statutului, astfel încât președintele și secretarul general să fie aleși de către Congres. Exista și varianta ca secretarul să fie propus de liderul formațiunii și validat ulterior de CEX.

 

Postul de comisar european din partea României a rămas vacant, după ce Corina Crețu a fost aleasă europarlamentar pe listele Pro România și a renunțat la mandatul de la Dezvoltare Regională.

 

Președintele interimar al PSD, Viorica Dăncilă:

 

  • Prima decizie e referitoare la comisar intermediar. Corina Crețu a obținut mandatul de europarlamentar. O posibilitate era să nu numim un comisar intermediar, a doua era să numim un comisar intermediar
  • Am supus la vot opțiunea, am avut unanimitate și am venit cu propunerea, în eventualitatea acceptării de Comisia Europeană: Mircea Pașcu. Am considerat că e un om cu experiență, fost europarlamentar, vicepreședinte al Parlamentului European