Jurnal european: Provocările formelor atipice de muncă aduse de digitalizare

foto-1.jpg

Reuniune a miniștrilor muncii din țările UE la Palatul Victoria, 25 iunie 2019
Image source: 
romania2019.eu

Miniștrii muncii din țările UE au discutat ieri la București despre provocările actuale legate de dezvoltarea formelor atipice de muncă, în contextul economiei verzi, a digitalizării şi a tehnologizării.

Discuțiile au avut loc la Palatul Victoria, în cadrul Conferinței la nivel înalt cu tema: “Un nou început pentru negocierea colectivă în Europa”, organizată de Ministerul Muncii împreună cu Confederația Sindicatelor Europene, în contextul deținerii Președinției rotative a Consiliul Uniunii Europene de către Româna.

Oficialii europeni au vorbit despre aceste noi forme de muncă cu implicaţii majore asupra formării profesionale, a protecţiei drepturilor şi a sustenabilităţii sistemelor sociale. “Dacă Declaraţia din 2016 privind viitorul dialogului social a fost un prim pas în consolidarea cooperării pentru ameliorarea guvernanţei europene, putem considera conferinţa de astăzi drept următoarea etapă a efortului comun de identificare a noului rol al negocierii colective în dezvoltarea dimensiunii sociale a Uniunii Europene şi a protecţiei drepturilor lucrătorilor”, a spus ministrul muncii din România, Marius Budăi, în deschiderea evenimentului.

În opinia sa, practica Statelor Membre UE în materie de dialog social şi negociere colectivă nu este unitară, democraţiile tinere având încă de învăţat despre organizarea asociativă şi despre cum se cooperează constructiv, voluntar şi angajat.

Printre invitați la conferință au fost prezenți Luca Visentini, secretarul general al Confederației Sindicatelor Europene, Jorg Tagger – șeful Unității de Dialog Social din cadrul Comisiei Europene, Heinz Koller – director regional pentru Europa și Asia Centrală în cadrul Organizației Internaționale a Muncii, Nils Trampe – președintele Comitetului pentru Relații Industriale de la BusinessEurope, Gehard Huemer – director pentru afaceri economice și financiare din cadrul SME United, Bogdan Iuliu Hossu, președintele cartel ALFA și Leonard Bărăscu, președintele CNSLR Frăția.

 

Ministrul apărării naţionale, Gabriel Leş, a participat ieri 25 iunie, la Bruxelles, alaturi de șeful Agenției Europene de Apărare, Federica Mogherini și directorul executiv, Jorge Domecq, la ceremonia prilejuită de sărbătorirea a 15 ani de la înființarea Agenției Europene de Apărare (EDA).

Agenția a fost înființată în anul 2004 la Bruxelles ca agenție interguvernamentală a Consiliului Uniunii Europene, cu sediul la Bruxelles. Organismul are în prezent 27 State Membre semnatare (toate statele membre ale UE, cu excepția Danemarcei).

La EDA lucrează aproximativ 170 persoane, la care se adaugă o rețea națională de experți din țările membre de peste 2500 de persoane.

Rubrica Jurnal european din 26 iunie 2019