Trump promite pentru un nou mandat luna de pe cer și planeta Marte

afp_trump_orlando.jpg

Image source: 
AFP

"Patru ani în plus!"...Cu acest mesaj și-a lansat marți în Florida noua candidatură pentru prezidențialele din 2020 actualul președinte american Donald Trump. Cu cravată roşie, miliardarul republican şi-a făcut intrarea, însoţit de soţia sa, Melania, pe scena de la Amway Center din Orlando în faţa miilor de suporteri purtând şapca emblematică de culoare roşie Make America great again. Ce le-a promis însă Trump alegătorilor?

"America s-a întors şi nu este decât începutul!", a lansat în deschiderea evenimentului vicepreședintele american Mike Pence.

La rândul său,  Donald Trump a lăudat marile realizări ale mandatului său care ar fi redat măreția Statelor Unite mai ales în plan economic. "Ţara noastră avansează, prosperă şi se află în plină creştere în prezent şi, sincer să fiu, zboară spre înălţimi de necrezut", a declarat republicanul în faţa celor 20.000 de suporteri aflaţi la Orlando. "Lumea întreagă invidiază economia noastră care este poate cea mai bună economie din istoria ţării", a adăugat el. „Vom menţine America măreaţă din nou”, a mai lansat Donald Trump.

Pe parcursul unui discurs care a durat în jur de 80 de minute, el a readus în discuţie subiecte cheie ale campaniei sale din 2016. El a promis să continue măsurile dure pentru a micşora nivelul imigraţiei ilegale, la o zi după ce a informat pe Twitter că departamentul privind imigraţia va începe să dea afară „milioane de imigranţi ilegali”.

„Credem că ţara noastră ar trebui să fie un sanctuar pentru cetăţenii care respectă legea, nu pentru infractori”, a avertizat republicanul care i-a acuzat de asemenea pe democraţi că doresc să legalizeze imigraţia ilegală pentru a-şi mări baza de votanţi. „Vor să ne distrugă ţara aşa cum o ştim”, a afirmat Trump.

El şi-a descris de altfel oponenţii ca fiind „o mulţime de extremişti de stânga” care vor aduce socialismul în Statele Unite. „Un vot pentru orice democrat în 2020 este un vot pentru socialismul radical şi distrugerea visului american”, a declarat el.

De asemenea, cum era de așteptat, republicanul a atacat și presa aservită democraților și care împrăștie ”fake news”, știri false. În fine, în discurs, Donald Trump a promis că, în următorul său mandat, Statele Unite vor găsi leacurile pentru cancer și pentru SIDA iar americanii vor ajunge pe Marte.

Bernie Sanders, candidat în cursa internă a Partidului Democrat pentru a candida la prezidențialele din 2020, a scris pe Twitter ca răspuns la mitingul lui Trump, că preşedintele american „trăieşte într-un univers paralel”. „Cea mai importantă sarcină a noastră este să învingem cel mai periculos preşedinte din istoria modernă a acestei ţări”, a afirmat Sanders.

Florida este un stat esenţial la alegerile prezidenţiale şi a fost decisiv la alegerile din 2000, în confruntarea dintre George W. Bush şi Al Gore. Trump a învins-o pe Hillary Clinton în 2016 în Florida cu o diferenţă de doar puțin peste un procent, deschizând astfel drumul spre Casa Albă.

Primele dezbateri ale candidaţilor democraţi vor avea loc tot în Florida, la Miami, săptămâna viitoare.

Dar cum stă acum Trump în sondaje? Ei bine, conform unei anchete a Universităţii Quinnipiac, Trump ar pierde alegerile în acest moment în faţa a cinci dintre candidaţii din cursa internă a Partidului Democrat între care Joe Biden și Bernie Sanders. De asemenea, un sondaj intern al echipei de campanie a lui Trump devenit public printr-o scurgere de informaţii, arată că Trump se află în spatele lui Biden, diferenţe fiind de ordinul zecilor de procente în state precum Michigan, Pennsylvania şi Wisconsin.