Moțiunea de cenzură. Dăncilă, către Opoziție: Înțeleg că vă e greu să pricepeți

motiune_cenzura_dancila_opozitie.jpg

Viorica Dăncilă, ironii la adresa Opoziției (Sursa foto: gov.ro)
Viorica Dăncilă, ironii la adresa Opoziției (Sursa foto: gov.ro)

Cele două Camere ale Parlamentului s-au reunit marți, pentru a dezbate și vota moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Dăncilă, inițiată de Opoziție. Sunt prezenți 303 parlamentari.

 

ACTUALIZARE 7: Camera Deputaților și Senatul au respins moțiunea de cenzură depusă de partidele de opoziție pentru demiterea Guvernului Dăncilă. Au fost 200 voturi "pentru", 7 "împotrivă" și 3 "abțineri". Ca să fi trecut moțiunea erau necesare 233 de voturi. Au votat la moțiune parlamentarii PNL, USR, PMP, Pro România și UDMR și câțiva dintre deputații minorităților. Senatorii și deputații PSD și ALDE nu au votat.

 

ACTUALIZARE 6: Liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu: ”Stau și mă gândesc cum ar arăta un Guvern, dacă această moțiune ar trece. Ar fi un Guvern mozaic, condus de un șomer politic? Mă refer la domnul Orban, evident. Cred că în cartea lui de muncă scrie ori activist politic ori agitator politic. Nu știu care îi place mai mult. În loc ca un partid să aibă în fruntea lui un om care să aibă profesii liberale, să aibă un șomer. Am auzit că vă certați rău acum, ca și cum ați fi după o înfrângere, nicidecum după o victorie. Acest Guvern ar fi completat de oameni precum Dacian Cioloș, Dan Barna sau chiar Raluca Turcan”.

 

ACTUALIZARE 5: Președintele USR, Dan Barna: "USR spune de un an de zile că acest Guvern trebuie să plece. De fapt, acest Guvern nu trebuia să ajungă vreodată să guverneze România. Guvernul Dăncilă a fost o greșeală de la început și este o catastrofă în prezent. Guvernul Dăncilă este creația unui om care s-a crezut întotdeauna mai presus de lege și astăzi știm cu toții unde este. Pentru că nimeni nu este și nu va fi în România mai presus de lege".

 

ACTUALIZARE 4: Liderul deputaților PNL, Raluca Turcan: ”Oamenii au dat un vot clar împotriva ticăloșiilor din PSD-ALDE ridicate la nivelul de stat, cum este reprimarea oamenilor pașnici la mitingul din 10 august, băgarea oamenilor în dubă, cum s-a întâmplat la Topoloveni, cozi și umilire pentru români la consulatele și ambasadele din străinătate, parole de acces la intrarea în orașe. Pentru toate acestea oamenii au dat un vot. De asemenea, românii au votat împotriva corupției politice și a incompetenței pe care Guvernul Dăncilă a demonstrat. Sunteți Guvernul incompetent și nedemocrat al lui Liviu Dragnea, un Guvern care l-a servit și îl servește. Cel puțin doi miniștri ar trebui să fie lângă Liviu Dragnea acum”.

 

ACTUALIZARE 3: Deputatul PSD Florin Iordache acuză Opoziția de ipocrizie: ”Dacă mi s-ar cere să descriu într-un singur cuvânt textul moțiunii, cred că termenul pe care l-aș folosi este cel al ipocriziei. Cât de multă ipocrizie poate fi în a certa un Guvern că emite prea multe Ordonanțe de Urgență, în condițiile în care președintele României a făcut tot posibilul să blocheze Parlamentul? Dacă blocați Parlamentul prin sesizări la CCR, nu mai fiți ipocriți să ne acuzați pe noi că guvernăm prin Ordonanțe de Urgență”.

 

ACTUALIZARE 2: Viorica Dăncilă, către Opoziție: Înțeleg că vă e greu să pricepeți.

”O altă minciună pe care o răspândiți și pe care am văzut-o și în textul moțiunii este că Guvernul nu ar fi respectat termenul legal de a mări pensiile de la 1 ianuarie 2019. Vă rog să încetați cu această mare ipocrizie! Începând din 2017, pensiile s-au mărit în avans față de termenul legal. Înțeleg că vă e greu să pricepeți. E normal, dumneavoastră sunteți cei care ați tăiat veniturile românilor, așadar, nu puteți să înțelegeți creșterile. Dar vă reamintesc eu. Am majorat pensiile în ianuarie 2017, cum prevedea legea. Dar în același an, în iulie 2017, le-am majorat a doua oară, în avans față de 1 ianuarie 2018. La fel, anul trecut, la 1 iulie am majorat în avans față de 1 ianuarie 2019, iar majorarea care urmează de la 1 septembrie în acest an nu e o întârziere față de ianuarie 2019, ci o creștere în avans față de ianuarie 2020”, declară premierul.

 

ACTUALIZARE 1: Viorica Dăncilă declară că Opoziția nu-și dorește cu adevărat să vină la guvernare: ”Este a treia oară când vin în Parlament, în calitate de prim-ministru, cu ocazia unei moțiuni de cenzură și observ aceeași abordare a Opoziției: mistificarea adevărului, lipsa unei soluții viabile pentru români și România, supremația jignirilor în fața politicii bunului simț. Am parcurs textul acestei moțiuni de cenzură, în speranța că voi regăsi măcar o idee constructivă, care să aducă o îmbunătățire a actului guvernamental, în folosul societății. Nu am găsit. De fapt, întregul text al acestei moțiuni de cenzură arată un singur lucru: incapacitatea Opoziției de a livra un proiect serios pentru binele acestei țări. Este evident că nu reprezentați o alternativă la guvernare”.

 

Opoziția are nevoie de 233 de voturi, pentru a demite Guvernul prin moțiune de cenzură.

Partidele din Opoziție mai au nevoie de aproximativ 20 de voturi de la PSD și ALDE, pentru ca moțiunea să aibă succes.

Textul moțiunii de cenzură face referire la eșecul organizării alegerilor europene, situația din Valea Uzului și încercările repetate de emitere a Ordonanțelor de Urgență pe justiție.