Comisarul Hahn, la Chișinău: „Ne dorim un Guvern stabil. Anticipatele ar putea duce la suspendarea Acordului cu FMI”

hahn.jpg

Image source: 
www.gov.md

Comisarul European pentru Politica de Vecinătate și Negocieri pentru Extindere, Johannes Hahn a făcut o vizită la Chișinău, în contextul crizei politice legate de crearea unei coaliții de guvernare. Oficialul european a declarat că UE își dorește un Guvern stabil și o majoritate parlamentară solidă. Alegerile anticipate, atenționează Hahn, ar putea duce la suspendarea Acordului de finanțare cu FMI. 

”Pentru noi contează măsurile concrete pe care le va lua Guvernul pentru respectarea statului de drept, pentru reducerea fenomenului migrației și alte probleme cu care se confruntă R.Moldova. Pentru UE contează programul Guvernului și este mai puțin important ce scrie pe hârtie. Interesul nostru este să avem un vecin prosper și unde să fie pace”, a spus Johannes Hahn, în contextul formării unei eventuale coaliții dintre PD și PSRM.

„Deocamdată nu au fost purtate nici un fel de negocieri, cel puțin oficial și e surprinzător într-o țară pluralistă, unde nici un partid nu poate miza să aibă majoritate. E firesc în democrație să fie creat un guvern de coaliție și să fie o anumită cedare din partea fiecărui partid”, a mai declarat Hahn. 

Oficialul european a atenționat că ”dacă mergem la anticipate, persistă riscul ca Fondul Monetar Internațional să suspende susținerea financiară pentru R.Moldova și asta s-ar putea reflecta și asupra asistenței pe care o oferă Uniunea Europeană Republicii Moldova”.

Comisarul european a avut întrevederi cu liderii principalelor formațiuni care au acces în Parlament – PSRM, PD și cei ai blocului ACUM. ”Niciunul din aceste trei partide nu trebuie să fie exclus din negocieri. UE are o viziune foarte specifică asupra partidului Șor, care a fost exclus din aceste negocieri. Dar cele trei partide trebuie să fie parte a acestei coaliții, negocieri”.

Johannes Hahn a avut o întrevedere și cu șeful statului. Igor Dodon l-a asigurat pe diplomatul european că va promova o politică externă echilibrată, atât în raport cu partenerii din Est, cât și cei din Vet, cu respectarea intereselor naționale ale R. Moldova.

Kozak, la Chișinău: Anticipatele sunt inevitabile    

Pe de altă parte, Dmitri Kozak, reprezentantul special al președintelui Rusiei pentru dezvoltarea relațiilor comercial-economice cu R.Moldova, aflat luni într-o vizită la Chișinău, a declarat că alegerile anticipate sunt inevitabile chiar dacă va fi creată o coaliție de guvernare. Potrivit lui Kozak, în caz de anticipate, ar trebui să se țină cont de recomandările UE și ale Comisiei de la Veneția și să fie modificat sistemul electoral.

Totodată, Kozak a ținut să precizeze că „vectorul european nu înseamnă arderea podurilor cu Rusia”. În același timp, oficialul rus a menționat că este nevoie de o coaliție cu partidele care sunt gata să creeze măcar o alianță temporară pentru a organiza alegeri corecte și transparente”

Amintim că, săptămâna trecută, democrații i-au invitat pe socialiști la negocieri în vederea formării unei majorități parlamentare. Astăzi și blocul ACUM din nou a lansat invitația socialiștilor la dialog. PSRM promite să ia o decizie privind participarea la negocieri la Consiliul Republican al formațiunii, care va avea loc în această săptămână.

Liderii politici de la Chișinău mai au răgaz până pe 9 iunie să formeze coaliția de guvernare. În caz contrar, președintele R.Moldova poate să dizolve Parlamentul și să anunțe data alegerilor parlamentare anticipate. 

 
Corespondentul RFI, Valeria Vițu despre vizita oficialului european la Chișinău