Victorie în Polonia pentru partidul Lege și Justiție

polonia.jpg

Duminică, alegeri parlamentare în Polonia. E cel mai important scrutin din 1989
Duminică, alegeri parlamentare în Polonia. E cel mai important scrutin din 1989
Image source: 
Kacper Pempel / Reuters via Le Monde

Alegerile pentru PE în Polonia au adus, oarecum surprinzător, victoria spectaculoasă a partidului de guvernare. În Parlamentul European vor accede trei partide sau coaliții de partide. Pe fondul unei prezențe record pentru alegerile europene, de 45.6%, partidul de guvernare își adjudecă victoria în fața Coaliției Europene (din care fac parte 5 partide) cu un scor record de 45.56%. 

Este această victorie a Partidului Lege și Justiție o surpriză de proporții? Cum se explică această consolidare neașteptată, contrară sondajelor și a crizelor din timpul campaniei sau chiar a întregului semestru politic?

Victoria partidului Lege și Justiție nu este o surpriză în sine, însă elementul cu adevărat neașteptat este diferența de 7% în fața Coaliției europene. Cea din urmă a luat un scor onorabil, de 38.3%, însă acest scor este dezamăgitor pentru cei care își puneau speranța în trendul ascendent al Coaliției în timpul campaniei. Trebuie să reamintesc că în campanie diferența între Coaliție și Lege și Justiție a fost de 2-3%, de aici și supriza. Se pare că PLJ a reușit nu numai să evite pierderi de pe urma numeroaselor crize și scandaluri, dar chiar să-și extindă bazinul electoral.

70% din votanții din zona rurală au votat pentru PLJ. Această realitate se datorează în mare parte promisiunilor foarte populiste venite din partea acestui partid. De asemenea, PLJ a reușit să marginalizeze “Konfederacja” radical-naționalistă, care ieri seară, conform exit-pollurilor, avea peste 6%. Ei bine, dimineață, această coaliție de extremă dreapta era sub 4.5%, adică sub pragul electoral de 5%.

În același timp, surprinzător iarăși, ultima mare criză, cea legată de pedofilie în biserică, a avut un efect contrar, unul de mobilizare a votanților conservatori în apărarea unei instituții fundamentale. Se pare că aceștia s-au simțit amenințați de faptul că Biserica Catolică este atacată politic din toate părțile, chiar dacă pe merit. Iar faptul că PLJ este aliatul bisericii în stat a contat foarte mult. Nu în ultimul rând, Polonia s-a confruntat cu inundații în ultimele săptămâni, iar PLJ a gestionat problema foarte eficient inclusiv din punct de vedere mediatic. Dacă agregăm acești factori, ne putem explica ușor victoria PLJ, însă trebuie spus că acest lucru nu era atât de evident ieri seară.  

Cum a reacționat opoziția formată de Coaliția Europeană?

Coaliția întră în criză și se pune întrebarea dacă va continua în acest format pentru alegerile generale din octombrie. La acest moment șansele sunt egale în ambele direcții: e posibilă atât o destrămare a coaliției, cât și o reînnoire a înțelegerii, dar cu un nou mesaj politic-social și posibil ajustări la vârful conducerii coaliției, acolo unde este așteptată revenirea lui Donald Tusk în următoarele săptămâni.  

Partidul “Wiosna” sau “Primăvara” condus de Robert Biedron este cea de-a treia forță care accede în PE?

Despre “Wiosna” se poate spune că a reușit un rezultat onorabil, dar, iarăși, sub așteptări. În campanie majoritatea sondajelor arătau un scor de cel puțin 9-10%. Dar trebuie să avem în vedere că “Primăvara” lui Biedron există ca partid abia începând cu luna februarie 2019. Cele 6% rămân un scor onorabil, însă nu suficient pentru a putea spera la creșteri spectaculoase până în toamnă. Astăzi dimineață, Robert Biedron a dat de înțeles deja că ar fi deschis pentru negocieri cu Coaliția Europeană în perspectiva alegerilor generale din toamna.

Cum se vor distribui cei 52 de eurodeputați polonezi?

Încă nu avem rezultatele finale oficiale, deși peste 99% din voturi au fost numărate. 26 de eurodeputați din PLJ vor forma probabil cel de-al cincilea grup ca mărime în PE, și anume Grupul Conservatorilor și Reformatorilor. Marea curiozitate ține de oferta venită din partea lui Salvini și (probabil) Orban, ca grupul PLJ să se alăture naționalist-populiștilor europeni. Însă aici se pare că bariera de netrecut constă în Marine Le Pen, pe care PLJ a respins-o până în prezent. Vom asista probabil la formarea unui grup Conservator, adică al celor din PLJ în compania conservatorilor britanici.

Coaliția Europeană va trimite 22 de euro-parlamentari la Bruxelles și Strasbourg, 16 din partea Platformei Civice, și câte 3 din partea conservatorilor țărăniști (PSL) și a stângii democratice (SLD). Aceștia se vor alătura PPE și familiei politice a social-democraților. La fel se va întâmpla și cu cei 3 eurodeputi ai Partidului “Primăvara” care se alătură social-democraților.

Dacă ar fi să tragem o linie, care este semnificația alegerilor de ieri în Polonia?

Polonia este într-un continuu proces de polarizare, iar adevărata bătălie pentru următorul cicul electoral începe acum. Precedentele alegeri, adică cele de ieri pentru PE și cele locale din toamna trecută au demonstrat că pe de o parte Lege și Justiție poate pierde alegerile, dar le poate și câștiga la distanță dacă opoziția nu va veni cu un altfel de discurs politic și o ofertă populistă mai atrăgătoare. Lege și Justiție a reușit să se impună că formator strategic al discursului electoral și ofertei politice în Polonia. Cel mai elocvent argument în acest sens este căderea unui mit, anume acela că prezența înaltă la vot defavorizează PLJ. Ei bine, PLJ a demonstrat contrariul.

Corespondentul RFI la Varșovia, Octavian Milewski