Theresa May și-a anunțat demisia din funcția de premier al Marii Britanii

theresa_may_demisie_premier_marea_britanie.jpg

Theresa May demisionează (Foto: Reuters/Hannibal Hanschke)
Theresa May demisionează (Foto: Reuters/Hannibal Hanschke)

Theresa May a anunţat vineri că va demisiona din funcţia de lider al Partidului Conservator pe 7 iunie şi că va rămâne premier al Marii Britanii până la desemnarea unui succesor. Decizia sa vine pe fondul impasului politic în dosarul Brexit.

Theresa May recunoaște că nu a reușit să-i convingă pe parlamentari să susțină acordul privind Brexit. ”Am făcut tot ce am putut pentru a-i convinge pe parlamentari să susţină acordul Brexit, dar din păcate, nu am reuşit acest lucru”, a declarat ea vineri, într-un discurs rostit la Downing Street.

”Îmi este clar acum că este în interesul Marii Britanii ca un nou prim-ministru să coordoneze aceste eforturi. Anunţ astăzi că voi demisiona din funcţia de lider al Partidului Conservator pe 7 iunie. Am stabilit cu preşedintele consiliului de conducere al partidului ca procedura pentru desemnarea noului lider al formaţiunii să înceapă săptămâna următoare”, a afirmat ea.

”Regret foarte mult că nu am reuşit să realizez Brexit. Succesorul meu va trebui să ajungă la un consens. Consensul va fi posibil, dacă ambele părţi implicate în dezbatere vor fi capabile de compromisuri”, a spus Theresa May, aparent în lacrimi.