Marea Britanie: alegeri euro-parlamentare pe fond de Brexit

alegeri_uk.jpg

Alegeri europarlamentare în Regatul Unit
Regatul Unit trimite 73 de eurodeputați la Bruxelles
Image source: 
https://www.northdevongazette.co.uk

Alegerile pentru Parlamentul European care au loc joi în Marea Britanie au o singură temă: atitudinea față de procesul de ieșire din Uniunea Europeană. Scrutinul constituie un test important în consițiile în care Brext pare împotmolit.

Acest scrutin n-ar fi trebuit să aibă de fapt loc și numai amânarea datei Brexit pentru 31 octombrie 2019 a obligat Regatul Unit să participe la aceste alegeri. 

Amânarea a fost cauzată de respingerea de trei ori de către deputații britanici a acordului negociat de premierul Theresa May cu UE și a fost necesară pentru evitarea unui Brexit fără acord care ar fi avut serioase consecințe, mai ales economice.

Prețul plătit de premierul May și de Partidul Conservator pe care-l conduce ar putea fi însă extrem de ridicat: sondajele arată că marele favorit al acestui scrutin este noul Partid Brexit condus de Nigel Farage, situat la peste 30% în intențiile de vot. 

Conservatorii au scăzut sub 15%, ceea ce ar reprezenta cel mai slab scor înregistrat de partid într-un scrutin național de la introducerea votului universal acum 100 de ani. 

Farage, care acum cinci ani obținea în alegerile europene 27% în fruntea Partidului Independenței Regatului Unit (UKIP), a profitat de deruta Conservatorilor și a atras majoritatea electoratului partidului de guvernământ, nemulțumit de tergiversarea Brexit, pentru care s-au pronunțat în majoritate alegătorii britanici în referendumul din 23 iunie 2016. 

Farage redivivus

Partidul Brexit are un mesaj foarte simplu: Regatul Unit trebuie să iasă cât mai repede din UE, fără un acord negociat, iar principalele partide, Conservator și Laburist, au trădat electoratul în privința Brexit.

Nigel Farage
Nigel Farage are șansa să se plaseze din nou pe primul loc în alegerile europene
Image source: 
Reuters

Partidul Laburist condus de Jeremy Corbyn a pierdut și el din electorat, unele sondaje plasându-l sub 20% în intențiile vot, principalul partid de opoziție plătind prețul indeciziei liderului său, mai ales în chestiunea convocării unui al doilea referendum Brexit. 

Dacă Partidul Brexit a atras votanții care doresc ieșirea din UE, Partidul Liberal Democrat a atras votanții anti-Brexit și unele sondaje de opinie îl plasează pe locul al doilea, deasupra Partidului Laburist. 

Votul anti-Brexit este însă împărțit între mai multe partide: Liberal Democrații, Verzii, Change UK, Partidul Naționalist Scoțian și Partidul Naționalist Galez, dar toate doresc oprirea Brexit, fie și prin convocarea unui al doila referendum. 

Premierul May a făcut marți o nouă tentativă disperată de a-și salva acordul cu UE, promițând să ofere dreptul parlamentarilor de a convoca un al doilea referendum dacă ei ratifică acordul. 

Reacția la propunerea premierului May însă a fost negativă, atât în Partidul Conservator, cât și în Partidul Laburist, iar autoritatea premierului May se diminuează pe zi ce trece. 

Scrutinul euro-parlamentar din Marea Britanie are loc joi între orele 7 și 22, iar voturile se numără începând de duminică seara după încheierea scrutinului în toate țările membre UE. 

 
Ascultați relatarea corespondentului RFI la Londra, Petru CLEJ