Jurnal european: Regulamente noi pentru schimbul internațional de date privind securitatea

Comisia Europeana

Comisia Europeană amenință România cu un mecanism mai dur decât MCV dacă adoptă modificările la Codurile penale
Image source: 
Facebook / European Parliament

Consiliul Uniunii Europene a adoptat marți două regulamente de stabilire a unui cadru de interoperabilitate între sistemele de informații ale UE în domeniul justiției și afacerilor interne, potrivit unui comunicat de presă.

Facilitarea schimbului de informații va îmbunătăți în mod considerabil securitatea în UE, va permite efectuarea unor controale mai eficiente la frontierele externe, va îmbunătăți detectarea identităților multiple și va contribui la prevenirea și combaterea migrației ilegale, protejându-se totodată drepturile fundamentale. Interoperabilitatea sistemelor de informații va permite sistemelor să se completeze reciproc și va contribui la facilitarea identificării corecte a persoanelor, precum și la combaterea fraudei de identitate.

Regulamentele stabilesc următoarele componente de interoperabilitate: un portal european de căutare, care le-ar permite autorităților competente să efectueze simultan căutări în mai multe sisteme de informații ale UE, utilizând atât date biografice, cât și date biometrice; un serviciu comun de comparare a datelor biometrice, care ar permite efectuarea de căutări în datele biometrice (amprente digitale și imagini faciale) conținute în mai multe sisteme, precum și compararea acestor date; un registru comun de date de identitate, care ar conține date biografice și biometrice ale resortisanților țărilor terțe disponibile în mai multe sisteme de informații ale UE.

 

Consiliul Uniunii Europene a adoptat un pachet legislativ cuprinzător care va reduce riscurile în sectorul bancar și va consolida în continuare capacitatea băncilor de a face față unor potențiale șocuri.

Pachetul aduce legislației privind cerințele de capital modificări care consolidează pozițiile de capital și de lichiditate ale băncilor și întărește cadrul de redresare și de rezoluție a băncilor aflate în dificultate, precizează un comunicat al Consiliului.

„Am adoptat un element central al agendei de reformă financiară a Europei. Este o piatră de temelie în aprofundarea uniunii economice și monetare. De asemenea, aliniază UE la angajamentele sale internaționale. Ca urmare a introducerii unor măsuri-cheie, cum ar fi indicatorul obligatoriu al efectului de levier pentru toate băncile și o „capacitate totală de absorbție a pierderilor” pentru cele mai mari instituții, capitalizarea băncilor se va îmbunătăți, acestea fiind mai bine pregătite pentru a rezista la turbulențele de pe piață”, a declarat Eugen Teodorovici, ministrul finanțelor al României, statul care deține în prezent președinția Consiliului.

Propunerile pun în aplicare reformele convenite la nivel internațional în urma crizei financiare din 2007-2008, în vederea consolidării sectorului bancar și a soluționării provocărilor rămase la adresa stabilității financiare. Prezentate în noiembrie 2016, acestea includ elemente convenite de Comitetul de la Basel pentru supraveghere bancară și de Consiliul pentru Stabilitate Financiară (CSF).

Pachetul include, alături de cele precizate de ministrul român, măsuri-cheie precum:

-cerința ca instituțiile din țări terțe care desfășoară activități semnificative în UE să aibă o întreprindere-mamă din UE intermediară;

-reguli de subordonare consolidate privind cerința minimă de fonduri proprii și datorii eligibile pentru instituțiile de importanță sistemică globală și alte bănci mari;

- stimulentele pentru investiții în infrastructuri publice și în IMM-uri sau un cadru al riscului de credit care să faciliteze eliminarea creditelor neperformante.

Rubrica Jurnal european din 15 mai 2019
230

Facebook comments