Sibiu, orașul mărturie pentru ce poate face Europa

Au mai rămas mai puțin de 24 de ore până la summitul european de la Sibiu, dar evenimentele din jurul reuniunii liderilor europeni sunt deja în plină desfășurare.

 

Președintele Klaus Iohannis deschide miercuri, la Sibiu lucrările ,Conferinței Internaționale Viitorul Europei, Perspective ale Dezvoltării Contemporane, eveniment organizat în marja Summitului informal al liderilor europeni de la Sibiu.

Conferința este organizată de Centrul de Prevenire a Conflictelor din București și Universitatea Lucian Blaga din Sibiu și va reuni 200 de participanți, inclusiv oficiali ai Uniunii , din țările europene, și numeroși experți , reprezentanți ai mediului academic și think-tank-urilor. Astfel, în paralel cu întîlnirea liderilor europeni, la Sibiu are loc și o dezbatere internațională cu privire la evoluțiile actuale din interiorul UE și din exteriorul ei .

Putem pleca de la o remarcă a președintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, care, înainte de această reuniune, descria Sibiul în termeni elogioși, ca pe un ”oraș vechi, cu o istorie unică, oraș care reprezintă Europa Centrală și de Est, trecutul și viitorul nostru”. ”Un simbol al unității și diversității noastre, inclusiv cea lingvistică, și care ne arată că Europa nu se construiește doar în capitale, ci și în orașele și regiunile europene” - a spus Juncker.

Ei bine, Sibiul este dovada clară a ceea ce poate face Europa - fiindcă, să nu uităm, ieșirea din adormire a acestui oraș coincide cu dobândirea titlului de capitală culturală europeană, în 2007, chiar anul aderării României.

Jean-Claude Juncker era atunci prim ministru al statului Luxemburg și Sibiul a fost capitală culturală europeană alături de orașul Luxemburg. Apoi, în discursul despre Starea Uniunii din 2017, același Jean-Claude Juncker, ca președinte al Comisiei Europene, a propus desfășurarea acestui summit foarte important pentru viitorul Uniunii aici, la Sibiu, în timpul președinției române a Consiliului Uniunii.

De la aderarea României la Uniunea Europeană, orașul a cunoscut schimbări extraordinare, turiștii vin aici din toate colțurile țării, ale Europei și ale lumii și, iată acest summit pune acum Sibiul și în istoria proiectului european fiindcă reuniunea șefilor de state și de guverne este așteptată să dea tocmai direcția Uniunii pentru următoarea perioadă.

De altfel, proiectul de declarație de la Sibiu a liderilor Uniunii Europene este deja cunoscut. Aceștia sunt pregătiți să-și ia în fața cetățenilor Uniunii Europene mai multe angajamente solemne. ”Vom apăra o singură Europă – de la est la vest, de la nord la sud pentru că nu există loc pentru diviziuni care să acționeze împotriva interesului nostru colectiv”. ”Vom fi uniți, ne vom arăta reciproc solidaritate în momente de nevoie și vom sta mereu împreună, arătând că putem și că vom vorbi cu o singură voce”.  ”Vom continua să păzim modul nostru de viață, democrația și domnia legii și să păstrăm valorile și principiile noastre comune”.

Dar și  ”Europa să fie mare pe marile probleme, și mică pe cele mici” - o promisiune că Europa va fi prezentă exact acolo unde este cu adevărat nevoie de ea și nu se va implica în domenii care țin de autorități naționale sau locale.