Jurnal european: Cum poate diaspora ajuta țara gazdă?

bacau.jpg

Image source: 
romania2019.eu

Ministerul pentru Românii de Pretutindeni a organizat săptămâna trecută, la Bacău, Reuniunea la nivel de experți europeni privind contribuția diferitelor categorii de cetățeni europeni la dezvoltarea țării gazdă, în contextul exercitării de către România a Preşedinţiei rotative a Consiliului Uniunii Europene.

Valorificarea contribuțiilor culturale, economice, sociale și din domeniul educațional pe care cetățenii români și cei ai țărilor cu diasporă numeroasă, precum și schimbul de bune practici între experții europeni au fost principalele teme abordate în cadrul dezbaterilor care au avut loc la Centrul de Afaceri și Expoziții din Bacău și la sediul Consiliului Județean, cu sprijinul CJ, al Primăriei și al Instituției Prefectului.

“Reuniunea a prilejuit un schimb de bune practici la nivel european privind valoarea diasporei, fie că ne referim la realizări pe plan economic, cultural, sau educațional. Am urmărit, în demersurile MRP din cadrul Președinției rotative, să aducem diaspora pe agenda europeană și să deschidem posibilitatea unei cooperări la nivelul Uniunii, pentru politici adresate diasporei”, a declarat subsecretarul de stat Victor Ionescu.

Comitetul pentru Politică Comercială – Servicii și Investiții a discutat, la București, despre comerțul electronic și perspectivele înființării unei Curți Multilaterale de Investiții. 

Comitetul are rolul de a pregăti procesul decizional la nivelul Consiliului UE în ceea ce privește relațiile comerciale bilaterale, negocierile din cadrul Organizației Mondiale a Comerțului (OMC) și legislația UE din domeniul politicilor comerciale în materie de servicii și investiții.

La reuniunea de la București, reprezentanții statelor membre și ai Comisiei Europene au discutat despre strategia UE în negocierile privind comerțul electronic derulate în cadrul OMC. Aceste negocieri au fost lansate la 25 ianuarie 2019, printr-o declarație comună făcută la Davos de 76 de membri ai OMC și au ca obiect stabilirea de reguli globale privind comerțul electronic, precum: facilitarea tranzacțiilor informatizate transfrontaliere (inclusiv în ceea ce privește procedurile vamale sau utilizarea semnăturilor și contractelor electronice), eliminarea obstacolelor de tip protecționist referitoare la transferul internațional de date, protecția consumatorilor și îmbunătățirea încrederii acestora în mediul on-line, combaterea spam-ului sau interzicerea permanentă a taxelor vamale la transmisiunile electronice.

 

Toate edițiile rubricii Jurnal europeanhttps://www.rfi.ro/tag/jurnal-european

 
Rubrica Jurnal european din 8 mai 2019