Jurnal european: Agenda Summitului de la Sibiu

sibiu.jpg

Image source: 
sibiu.ro

Creștere economică și competitivitate, autonomizarea și protejarea cetățenilor, clima, libertate, securitate și justiție, iată subiectele de pe ordinea de zi a Consiliului European informal, care va avea loc la Sibiu, în data de 9 mai.

Agenda actuală a fost convenită în iunie 2014 de către Consiliul European. Liderii UE vor discuta despre următoarea agendă strategică a UE pentru perioada 2019-2024 și vor schimba opinii cu privire la provocările și prioritățile UE în perspectiva următorilor ani.

La reuniune vor participa șefii de stat sau de guvern din Uniune. Summitul va fi găzduit de Klaus Iohannis, președintele României, statul care deține în prezent președinția Consiliului. Președintele Consiliului European, Donald Tusk, va prezida Summitul. De asemenea, vor fi prezenți președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker și președintele Parlamentului European, Antonio Tajani.

Ministrul afacerilor europene, George Ciamba, a avut recent o întrevedere cu ministrul de stat în cadrul Departamentului pentru ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, Lord Callanan. Întrevederea s-a desfășurat în cadrul conferinței privind prezervarea patrimoniului cultural european de la Paris.

Cei doi oficiali au discutat despre importanța asigurării, în orice condiții, a drepturilor cetățenilor români din Marea Britanie. George Ciamba a transmis că acest lucru reprezintă o prioritate pentru Guvernul României. De asemenea, oficialul român a menționat că executivul de la București se preocupă ca drepturile cetățenilor britanici din România sa fie respectate.

Cu privire la procesul de ieșire a Marii Britanii din Uniunea Europeană, George Ciamba a apreciat demersurile prim-ministrului May privind inițierea dialogului transpartinic și a exprimat speranța că rezultatele acestor discuții vor permite depășirea impasului actual. Totodată, oficialul român a reiterat angajamentul Președinției române a Consiliului Uniunii Europene de a sprijini de o manieră responsabilă toate eforturile depuse în cadrul acestui proces.

 

Toate edițiile rubricii Jurnal europeanhttps://www.rfi.ro/tag/jurnal-european

Rubrica Jurnal european din 7 mai 2019