Alegerile locale din Istanbul vor fi reluate

turkey_wikimedia.jpg

Consiliul suprem electoral din Turcia a invalidat rezultatele alegerilor municipale de la Istanbul
Consiliul suprem electoral din Turcia a invalidat rezultatele alegerilor municipale de la Istanbul
Image source: 
wikimedia commons

Consiliul Electoral Suprem din Turcia a decis repetarea alegerilor locale de la Istanbul, după ce a admis un apel făcut de Partidul Dreptății și Dezvoltării (al președintelui Recep Tayyip Erdogan).

Consiliul suprem electoral din Turcia a invalidat luni rezultatele alegerilor municipale de la Istanbul şi a dispus ca acestea să fie reluate, după cum au solicitat partidul de la guvernare şi preşedintele Recep Tayyip Erdogan. ”Alegerile de la Istanbul vor fi reluate”, şi-a exprimat satisfacţia pe Twitter reprezentantul AKP pe lângă această instituție.

Pe 16 aprilie, formaţiunea preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, AKP a înaintat o ”contestaţie extraordinară” la alegerile pentru primăria Istanbul, cerând anularea votului şi reluarea alegerilor, invocând ”nereguli” în votul de pe 31 martie.

O zi mai târziu, consiliul electoral provincial i-a înmânat lui Ekrem Imamoglu, candidatul principalului partid de opoziţie, Partidul republican al poporului (CHP), certificatul oficial care atesta alegerea sa ca primar.

Deşi AKP şi-a proclamat victoria la nivel naţional în alegerile de la 31 martie, formaţiunea a pierdut două scrutine cruciale din punct de vedere politic şi psihologic, la Ankara şi Istanbul.