Jurnal european: Mecanism european pentru consolidarea protejării patrimoniului

ministri.jpg

Ministrul francez al culturii, Franck Riester (stânga imaginii) și omologul său român Valer-Daniel Breaz la ședința informală a miniștrilor culturii și afacerilor europene din statele membre ale UE, cu tema „Patrimoniul European”, derulată la Paris, săptămâna trecută
Image source: 
romania2019.eu

România facilitează crearea unui mecanism european de expertiză pentru consolidarea protejării patrimoniului cultural.  Ministrul Culturii şi Identităţii Naţionale, Valer-Daniel Breaz, a prezidat împreună cu omologul său francez, Franck Riester, ședința informală a miniștrilor culturii și afacerilor europene din statele membre ale UE, cu tema „Patrimoniul European”, derulată la Paris, săptămâna trecută.

Această întâlnire informală a avut rolul de a continua discuțiile începute în cadrul Președinției române privind conservarea patrimoniului european, în vederea identificării unor soluții eficiente de salvare a monumentelor istorice aflate în pericol. În cadrul ședinței informale, au fost dezbătute două teme centrale: crearea unei rețele de experți care să consolideze protejarea patrimoniului cultural european și oferirea de noi oportunități pentru tinerii europeni, prin implicarea acestora în proiecte ce promovează patrimoniul cultural.

Președinția română a Consiliului UE a promovat România cu ocazia “Zilei porților deschise” la instituțiile europene din Bruxelles, eveniment care a avut loc sâmbătă. Cu acest prilej, mii de vizitatori care au trecut porțile Consiliului Uniunii Europene au avut ocazia să descopere mai multe informații despre țara noastră, care deține pentru prima dată Președinția Consiliului UE.

Au fost inaugurate trei expoziții speciale în clădirile ”Justus Lipsius” și ”Europa” ale Consiliului – o expoziție de fotografie istorică dedicată celui mai frumos simbol al Centenarului Marii Românii, Regina Maria – “Regina Maria, ambasadorul irezistibil al istoriei și artei tradiționale românești”, realizată de Muzeul Județean de Istorie Brașov, în parteneriat cu Asociația Forums și Muzeul Național Bran. Au fost deschise de asemenea expozițiile „Mănăstiri și Biserici din România” a artistului elvețian Anton Kaindl și o expoziție de sculptură cu operele artistului român Vladimir Kazan.

Toate edițiile rubricii Jurnal europeanhttps://www.rfi.ro/tag/jurnal-european

Rubrica Jurnal european din 6 mai 2019