4 mai: Ziua porților deschise la instituțiile UE. Iar???

european-parliament-open-day-brussels-2019-event-en.png

EU open days
Panem et circenses, un exercitiu anual dificil pentru organizori
Image source: 
European Parliament

Ca în fiecare an la apropierii Zilei Europei, Instituțiile UE își deschid ușile pentru public. Anul acesta evenimentul are loc în 4 mai la Bruxelles unde mii de vizitatori sunt așteptați, un eveniment popular amuzant pentru public si nesuferit pentru organizatori. Anul acesta tematica este „Ce face UE pentru tine?”, o campanie de informare axată pe alegerile europene care debutează în 23 mai. 

„Lume, lume de-ți vine amețeală”, cam așa s-ar putea rezuma an după an ziua porților deschise la instituțiile europene. Cozi de așteptare imense se creează la intrare mai ales la Parlamentul European unde festivitățile sunt și cele mai amuzante. 

Anul acesta o discotecă in aer liber este prevăzută pe esplanada instituției, spre Place de Luxembourg, tematica fiind „Ce face UE pentru tine”. Discuții, vizite ghidate, programe interactive, jocuri pentru copii de toate vârstele, standuri informative ale grupurilor politice din Parlamentul European, etc, toate axate pe alegerile europene. 

Funcționari ai parlamentului sunt prezenți pentru a discuta cu publicul de manieraa convivială, la o cafea – diferite locuri de întâlnire sunt posibile în interiorul instituției așa numite knowledge café 

Festivitățile se întind si în parcul care înconjoară Parlamentul European, iar aproape întreaga clădire Paul Henri Spaak (unde se afla hemiciclul plenarei) este deschisă publicului. 

Două vizite ghidate sunt programate pentru a prezenta publicului lucrările de artă adăpostite de Parlament. 

Se dau si cadouri, iar mulțimea de obicei la acestea se îmbulzește. Se și fură uneori, în fiecare funcționarii parlamentului care sunt responsabili de standuri se plâng de acest fenomen. Cadourile sunt furate (deși sunt gratis, dar în număr limitat pe persoană) și apoi vândute. 

Dar instituțiile se pregătesc cu stoicism în fiecare an. La Comisia Europeană, turul de clădire este mult limitat, el este rezervat mai mult agorei de la etajul unu și în parte etajului 13 unde se poate vedea rapid sala de reuniune a colegiului de comisari. 

La Consiliul de Miniștrii, aflat peste drum, cozile sunt cele mai scurte fiind aceasta o instituție mai puțin cunoscută. 

Aici centrul de presă este deschis și bineînțeles imensul Atrium, aflat chiar la intrare unde diferite standuri informative detaliază acțiunea UE pe plan extern si planul apărării UE. Tot aici in Atrium se află si actualele însemne ale Președinției române a UE, ceea ce poate fi interesant pentru public.