Julian Assange condamnat la închisoare pentru fuga de justiție

assange.jpg

Julian Assange
Julia Assange s-a arătat sfidător când a fost adus la curte
Image source: 
PA

Fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, a fost condamnat la 50 de săptămâni de închisoare de o curte din Londra pentru încălcarea condițiilor de eliberare pe cauțiune. Assange s-a refugiat în ambasada Ecuadorului în 2012 pentru a evita extrădarea în Suedia. 

Curtea Coroanei de la Southwark a pronunțat o pedeapsă aproape de limita maximă prevăzută de lege de un an. Judecătoarea Deborah Taylor a spus că Assange merită o astfel de pedeapsă aspră din cauza gravității infracțiunii.

"Este greu să ne imaginăm un exemplu mai grav al acestei infracțiuni. Prin ascunderea în ambasadă, în mod deliberat, v-ați făcut inaccesibil, rămânând în Marea Britanie. Ca atare, ați exploatat o poziție privilegiată pentru a sfida legea", a conchis judecătoarea respingând apelul său la clemență.

Potrivit judecătoarei, prezența permanentă timp de aproape șapte ani a polițiștilor londonezi în fața ambasadei pentru a-l aresta pe Aassange a costat statul britanic 16 milioane de lire sterline (18 milioane de euro). 

La pronunțarea sentinței mai mulți susținători ai lui Assange din sala de tribunal au strigat "Rușine!" în timp ce afară mai mulți demonstranți cereau eliberarea sa, considerându-l un martir al cauzei liberatății de exprimare. 

El a fost găsit vinovat de încălcarea condiiilor de eliberare pe cauțiune de către Curtea de Magistrați de la Westminster și trimis pentru condamnare la instanța superioară, deoarece curtea inferioară nu poate pronunța pedepse cu închisoarea de mai mult de șase luni. 

Cerere de extrădare

Assange a fost arestat de poliție luna trecută când Ecuadorul i-a anulat azilul politic și l-a predat autorităților britanice pentru încălcarea condițiilor de azil și comportament inacceptabil în interiorul ambasadei de la Londra.

Demonstrație pro-Assange la Londra
Sprijinitorii lui Assange îl consideră un campion al libertății de exprimare
Image source: 
PA

Fondatorul Wikileaks s-a refugiat în ambasada Ecuadorului în iunie 2012 pentru a evita executarea unui mandat european de arestare emis de Suedia sub acuzația de viol. 

El a invocat faptul că Statele Unite doresc extrădarea sa pentru divulgarea pe internet de către WikiLeaks a sute de mii de documente cu caracater secret, din domeniul militar și diplomatic, care dezvăluiau, între altele, presupuse abuzuri comise de militarii americani în Irak și Afganistan. 

Assange, în vârstă de 47 de ani și cetățean al Australiei, susține că în cazul în care este găsit vinovat în Statele Unite el riscă pedeapsa cu moartea, ceee ce ar face ilegală extrădarea sa. 

Suedia a renunțat între timp la mandatul europan de arestare, din cauza imposibilității de a efectua cercetarea penală, în schimb Statele Unite au înaintat o cerere oficială de extrădare a lui Assange către Marea Britaniem acuzându-l de conspirație pentru spargerea calculatoarelor Pentagonului, ministerul apărării al SUA.

Cererea de extrădare a SUA este judecată în primă instanță de Curtea de Magistrați de la Westminster, constituind un caz separat.