Jurnal european: Reuniune a miniștrilor pentru competitivitate pe 3 mai la București

steaguri_ro_ue.jpg

Image source: 
Facebook

Președinția română a Consiliului Uniunii Europene organizează pe 3 mai reuniunea informală a miniștrilor responsabili pentru Competitivitate (COMPET), secțiunea Piață Internă și Industrie. Lucrările se vor desfășura la București, la Palatul Parlamentului. Evenimentul va fi prezidat de Ministrul român al Economiei, Niculae Bădălău. La reuniune vor participa miniștrii responsabili pentru economie, industrie, piață internă și IMM-uri din cele 28 de state membre UE precum și din cele două state membre ale Asociației Europene ale Liberului Schimb (Elveția, Norvegia).

Agenda discuțiilor în cadrul Consiliului  informal COMPET din 3 mai se axează pe antreprenoriat, IMM-uri, companiile de tip start-up și scale-up – contribuția acestora la competitivitatea UE Miniștii COMPET vor să găsească noi politici pentru ca antreprenoriatul să participle mai mult la  competitivitatea industriei europene.

O altă temă pe agenda discuțiilor este politica industrială. Președinția română își dorește ca „politicile privind clima și energia să fie abordate unitar și să fie creat un cadru de acțiune adecvat pentru a permite tranziția către o economie cu emisii reduse de carbon. Această trans formare industrială nu este o sarcină ușoară. Majoritatea companiilor energo-intensive sunt internaționale, produsele lor fiind tranzacționate la nivel global. Cadrul legislativ trebuie să fie previzibil și de încredere, permițând industriei să își pregătească investiții semnificative în tehnologiile cu emisii scăzute, astfel încât inovarea și investițiile în acest domeniu să aibă loc în primul rând în Europa și să se propage la nivel global”, precizează un comunicat al Președinției Române a Consililiului UE.

La reuniune se va mai discuta de asemenea despre piața internă a Uniunii Europene în următorul deceniu – cadrul de reglementare și implementare.

 

Toate edițiile rubricii Jurnal Europeanhttps://www.rfi.ro/tag/jurnal-european

Rubrica Jurnal european din 23 aprilie 2019