Care va fi direcția Ucrainei cu Volodimir Zelenski președinte

000_1ft9n9_0.jpg

Volodimir Zelenski la Kiev, pe 21 aprilie 2019.
Volodimir Zelenski la Kiev, pe 21 aprilie 2019.
Image source: 
Sergei GAPON / AFP

Nici relația Kievului cu Moscova și nici cea dintre Ucraina și România nu vor suferi modificări substanțiale odată cu alegerea lui Volodimir Zelenski în fruntea țării. O spune la RFI analistul Marin Gherman, coordonatorul portalului BucPress. Cea mai mare speranță a ucrainienilor când vine vorba de noul președinte se leagă de încheierea războiului în estul separatist, adaugă expertul dar Kremlinul rămâne deocamdată prudent deși a transmis că are „o şansă” de a-şi îmbunătăţi relaţiile cu Kievul, după alegerea noului preşedinte ucrainean.

“Care va fi relația cu România? Nu cred că vom observa evoluții ieșite din comun…A existat o simpatie informală a comunității românești față de Volodimir Zelenski, mai ales după ce doar stafful lui Zelenski a reacționat la unele solicitări ale comunității românești din Ucraina privind viitorul drepturilor romanilor din această țară…A spus că nu dă nici o garanție dar vor fi discutate multe probleme ale românilor în cadrul unor inițiative legislative ale viitorului președinte de aici a apărut o mică speranță că această deschidere spre dialog…românii s-au agățat de această speranță și rezultatele arată că în mare parte circumscripțiile electorale unde majoritari sunt românii, satele românești l-au votat peste 80% pe Volodimir Zelenski “, a explicat Marin Gherman.

Potrivit Comisiei Electorale Centrale din Ucraina, în urma procesării a peste 90% din procese-verbale, pentru Zelenski au votat peste 73% dintre alegători. Contracandidatul său, Petro Poroșenko, a obținut 24,5%.  

Analistul Marin Gherman