Jurnal european: 100 de zile de președinție română a Consiliului UE

ro_ue.jpg

Image source: 
romania2019.eu

Președinția Română a Consiliului Uniunii Europene sărbătorește 100 de zile de la preluarea conducerii instituției și face un bilanț : În primele 100 de zile, am promovat 90 de dosare legislative care aduc mari beneficii vieții tuturor europenilor (80 de dosare închise și 10 interpretări comune pe bugetul UE pe termen lung), arată un comunicat publicat pe site-ul romania2019.eu. 

Președinția României la Consiliul UE susține convergența și coeziunea în Europa prin avansarea unor dosare pe teme precum piața unică digitală, directiva pentru gazele naturale, Uniunea bancară, precum și prin lupta pentru condiții de muncă transparente și previzibile sau pentru emisii reduse de CO2. Prin promovarea unor dosare care îmbunătățesc securitatea cărților de identitate, care întăresc poliția de frontieră și garda de coastă la nivel european, construim o Europă mai sigură. Valorile europene comune sunt garantate prin dosarele despre avertizori sau echilibrul dintre viața profesională și cea privată. Cele 15 dosare negociate pe Brexit asigură o tranziție lină spre UE27 și asigură măsurile necesare în cazul unui Brexit fără acord”, se mai arată în comunicat.

În contextul exercitării de către România a Președinției Consiliului Uniunii Europene, pe 9 mai, va avea loc, la Sibiu, Summitul informal al șefilor de stat sau de guvern din Uniunea Europeană.

Evenimentul se va desfășura în clădirea Primăriei Municipiului Sibiu. Summit-ul informal va fi găzduit de Klaus Iohannis, președintele României, iar Președintele Consiliului European, Donald Tusk, va prezida reuniunea. La Summitul informal de la Sibiu vor participa șefi de stat sau de guvern din statele membre UE, Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker și Președintele Parlamentului European, Antonio Tajani.

 

Toate edițiile rubricii Jurnal europeanhttps://www.rfi.ro/tag/jurnal-european