Jurnal european: UE poate trimite corpul de voluntari pentru a ajuta Notre Dame

min_culturii.jpg

Reuniunea Informală a miniștrilor Culturii din Uniunea Europeană, București, 16 aprilie 2019
Image source: 
romania2019.eu

Reuniunea Informală a miniștrilor Culturii din Uniunea Europeană s-a desfășurat ieri la București într-o atmosferă tristă: incendiul de la Notre Dame, denumit de ministrul român al culturii, drept o tragedie culturală. Miniștrii culturii din toate țările membre s-au declarat solidari cu Franța, iar Comisarul European, Tibor Navracsics a declarat că Comisia adună toate instrumentele pe care le are la dispoziție pentru a ajuta Franța.Reuniunea Informală a miniștrilor Culturii din Uniunea Europeană s-a desfășurat ieri la București într-o atmosferă tristă: incendiul de la Notre Dame, denumit de ministrul român al culturii, drept o tragedie culturală. Miniștrii culturii din toate țările membre s-au declarat solidari cu Franța, iar Comisarul European, Tibor Navracsics a declarat că Comisia adună toate instrumentele pe care le are la dispoziție pentru a ajuta Franța.

Din păcate, reuniunea a avut o actualitate tristă: incendiul devastator care a afectat Notre Dame ne-a arătat cât de oportună și urgentă era această discuție. Pe când discutam moștenirea culturală a Europei, tangibilă și intangibilă, ni s-a reamintit cât de vulnerabilă este acestă moștenire culturală. Comisia Europeană analizează felul în care putem ajuta autoritățile franceze pentru restaurare. Acum adunăm toate inițiativele care se află în portofoliul meu: de exemplu, putem trimite voluntari la Paris prin intermediul Corpului European de Solidaritate pentru a ajuta la situația de urgență. Putem finanța schimburi de experți în cadrul programului Europa Creativă” a declarat Tibor Navracsics.

Europa creativă este cel mai important program european pentru cultură al cărui nou buget a fost stabilit la 1,8 miliarde de euro pe o perioadă de 7 ani, din 2020.

De altfel, prima parte a Consiliului informal a abordat tematica privind finanțarea și inovarea sectoarelor culturale și creative, o componentă de lucru importantă la nivel european, în contextul în care aceste domenii de acțiune se confruntă cu noi provocări, generate de evoluțiile digitale.

Cea de-a doua parte a dezbaterii a abordat tematica patrimoniului cultural, valorificând moștenirea și dinamica generată de Anul European al Patrimoniului Cultural 2018, care a însumat un număr de peste 18.000 de evenimente și 10 milioane de beneficiari direcți și indirecți, reprezentând astfel un succes incontestabil.

Anul European al Patrimoniului a fost, fără îndoială, o sursă de inspirație pentru acțiunile care vor fi întreprinse la nivel național. Obiectivul nostru vizează menținerea patrimoniului pe agenda UE, prin continuarea măsurilor de sprijin care să asigure implicarea tinerilor, încurajarea turismului local și promovarea mesajelor pozitive despre identitatea europeană și despre valorile noastre comune”, a mai spus Ministrul Culturii și Identității Naționale.

 

Aproximativ 300 de persoane din peste 40 de state au participat ieri la Conferința internațională Agenda 2030: Parteneriate pentru Dezvoltare Durabilă, care a avut loc la Palatul Parlamentului. Evenimentul a fost organizat de către Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă  împreună cu Ministerul Afacerilor Externe și s-a desfășurat sub egida Președinției României la UE.

În cadrul Conferinței, au avut loc patru sesiuni plenare care le-au oferit participanților ocazia să aibă discuții aplicate, în funcție de domeniul de interes. Astfel, au fost organizate trei panel-uri care au vizat cei trei piloni ai dezvoltării durabile: economia, mediul și componenta socială. De asemenea, a avut loc și o sesiune dedicată schimbului de bune practici, la care au participat mai mulți coordonatori ai implementării Agendei 2030 din regiune. Mai mult, a fost organizat și Forumul Societății Civile, care a reunit peste 80 de reprezentanți ai ONG-urilor.

Evenimentul s-a încheiat prin adoptarea „Declarației de la București”, un document simbolic, prin care toți participanții și-au manifestat angajamentul de a contribui activ la implementarea Agendei 2030.

 

Toate edițiile rubricii Jurnal europeanhttps://www.rfi.ro/tag/jurnal-european

Rubrica Jurnal european din 17 aprilie 2019