”Idiotul util” al Rusiei de la Berlin

frohnmaier.jpg

Markus Frohnmaier, membru al parlamentului german reprezentând partidul populist de dreapta (AfD), este controlat de Moscova, scrie Der Spiegel
Image source: 
dpa/AFP via en.rfi.fr

Mesaje ale guvernului rus dovedesc modul în care Moscova încearcă să exploateze partidul Alternativa pentru Germania. Populiștii de dreapta par a fi complici voluntari - și un membru al parlamentului federal este în centrul scandalului, scrie Der Spiegel.

În luna aprilie a anului trecut, Markus Frohnmaier, membru al parlamentului german reprezentând partidul populist de dreapta (AfD), apăsa un mare buton roșu împreună cu alți cinci bărbați , într-un hotel de cinci stele din Crimeea. Cuvântul "Viitor" apărea pe un perete cu LED-uri, marcând începutul celui de-al patrulea Forum Economic Internațional din Yalta.

Bărbații care au apăsat butonul împreună cu politicianul german sunt susținători fideli ai Rusiei și ai președintelui său, Vladimir Putin. Vorbim, de exemplu, despre un viceprimar austriac al Partidului Libertății, populist de dreapta, precum și un fost membru al Dumei ruse, Serghei Aksyonov, primul ministru al Crimeei, instalat de Putin.

AfD, care s-a înființat acum șase ani ca partid euro-sceptic, s-a dovedit a fi o apariție norocoasă pentru Putin. Împărtășește obiectivul președintelui rus de a ataca instituțiile europene.

Conducerea rusă vede în cel mai mare partid de opoziție din Bundestag un aliat în războiul împotriva "Europei degenerate", după cum o descria odată ideologul neo-fascist Alexander Dugin. Scopul lor comun este de a slăbi inamicul.

Documentele exclusive ale aparatului de stat din Moscova arată modul în care acest obiectiv trebuie atins. Ele arată, de asemenea, modul în care politicienii AfD se transformă, în acest sens, în pioni ai lui Putin.

În urma unei anchete realizate în comun de Der Spiegel, radiodifuzorul public german ZDF, BBC și ziarul italian La Repubblica s-a descoperit cum Moscova slăbește democrațiile din Europa de Vest și încearcă să ajute partidele de dreapta.

Dezvăluirile sunt deosebit de relevante atunci când vine vorba de parlamentarul AfD Markus Frohnmaier. El joacă un rol central în documentul de strategie, care a fost trimis din Duma Rusă la cele mai înalte niveluri de conducere din administrația prezidențială. Oamenii din spatele lui nu au ascuns și cum îl privesc pe neofitul politic de 28 de ani: ca pe un idiot util.

Documentul afirmă că "vom avea propriul parlamentar absolut controlat în Bundestag".

Der Spiegel deține, de asemenea, un proiect de "plan de acțiune" în limba engleză pentru campania electorală a lui Frohnmaier, în care se solicită "material" și "suport media" pentru acesta, în schimbul promisiunii că va lucra cu sârguință pentru a promova interesele Moscovei, scrie Der Spiegel.

Markus Frohnmaier, ”Idiotul util” al Rusiei de la Berlin