În Statele Unite, mulți candidați prezidențiali democrați, certitudini puține

macmanus.jpg

Susan MacManus, profesoară emerită la Universitatea Floridei de Sud
Sursa imaginii: 
Fsunews

Susan MacManus este profesoară emerită la Universitatea Floridei de Sud, unde a predat politologie vreme de peste trei decenii. "Cel mai citat analist politic din Florida", ea publică în cele mai prestigioase publicățîi americane și este invitată pe platourile posturilor de televiziune locale și naționale pentru a oferi comentariile precise, documentate, de politică generală și electorală pentru care este cunoscută.  Susan MacManus a analizat ultimele șase cicluri electorale pentru postul de televiziune NewsChannel 8--Tampa afiliat rețelei NBC,  și a co-editat, începînd din 2008,  seria de  volume privind istoria și politică statală  publicată la Editura Universitară a Floridei.

Maratonul electoral prezidențial a pornit, Florida fiind iar în centrul atenției și eforturilor concurenților.  La Republicani Trump aleargă de unul singur, deși la mare distanță face pași timizi, de încălzire, un fost guvernator de Massachussetts, William Weld, la Democrați plutonul e numeros și pestriț, vreo 18 oficial pînă acum, cu încă vreo doi-trei, și nu dintre cei minori, în continuare pe tușa gata să între în cursa.  Florida are o pondere considerabilă  în Colegiul Electoral  care desemnează președintele, 29 de voturi, de la opt la sfîrșitul celui de-al doilea Război Mondial, și produce cu regularitate  rezultate foarte strînse. Să ne amintim de anul 2000, cînd Florida a tranșat,  la diferența de cîteva sute de buletine, dispută dintre Al Gore și Bush Jr.,  de 2012, cînd Obama dispunea de Mitt Romney cu mai puțîn de un procent, și de 2016, cînd Trump și Hillary Clinton terminau la o distanță sub 1,2%.

 

Susan MacManus: O vorba din bătrîni spune că  politică  floridiana e importată din toată America și din lumea largă. Suntem un melanj demografic  născut din explozia de populație a ultimelor patru-cinci decenii. Lumea e atrasă de o mulțime de lucruri, soare, impozite mici, natură frumoasă.

Rep.:  În 2016 Trump repurteaza o victorie pe muchie de cuțit în acest paradis al diversitățîi care,  în ciclurile 2008 și 2012 îl plebiscitase pe Obama. Ce explică această dramatică reorientare a opțiunilor, în ce a constat atractivitatea lui Trump?

Susan MacManus:  S-a înfățișat drept anti-sistem. Mulți votanți Republicani din clasele inferioare și mijlocii  se săturaseră de candidați ce se dau moderați dar nu fac nimic pentru ameliorarea situației celor cu venituri reduse. Îmi explică un votant de acest tip că pentru floridianul mediu Washington-ul n-a făcut practic nimic. Trump a fost propulsat și de resentimentul acestor clase de alegători pentru imigranți și asistatii sociali permanenți. Trump le-a spus acestor oameni care abia se mențîn pe linia de plutire lucruri care le-au mers la suflet. Asta e o bună parte a explicăției: Trump a fost plebiscitat de americani care inghitisera destul de la Washington-ul care-i doar vorbe, de la candidațîi tradiționali de ambe partide care-i  uită pe cei care i-au votat. Astea fiind spuse, Trump a cîștigat la limita, în jur de 1%, într-un stat, Florida, unde totul depinde de prezența la urne.  Democrațîi au recunoscut, după ce au pierdut anul trecut atît pentru Senat cît și pentru postul de guvernator, că n-au prea fost la înălțime în ce privește mobilizarea  sprijinitorilor, nici în rîndul negrilor--baza solidă de sprijin pentru Democrați--nici al hispano-americanilor care pot înclină balanță.  Sub conducerea lui Andrew Gillum, perdant anul trecut în cursa pentru guvernator la mai puțîn de o jumătate de procent, Democrațîi au demarat recent o masivă campanie de înscriere la vot. Obiectivul este să-i ajungă din urmă pe Republicani în privința mobilizării suporterilor.

Rep.:  Diversitatea manifestă a plutonului Democrat este un atu, dar poate fi și un handicap. Se bat pentru onoarea de a-l înfruntă pe Trump  generațîi diverse--cel mai tînăr are 46 de ani, cel mai în vîrstă 77-- orientări diverse,  de la centrișțîi moderați ai aripii tradiționale la "insurgentii" care vor o deplasare spre stîngă, perspective politice și experiențe de viață diverse. Ce va alege votantul floridian, ce tendințe se desprind în acest moment timpuriu al campaniei?

Susan MacManus:  Mulți nu știu că mai bine de jumătate, 53%, dintre cei aflați pe listele de alegători aparțîn celor mai tinere trei generațîi. Nu se înscriu de regulă într-un partid, votează pentru candidatul care-i  inspiră; sunt adepți ai diversitățîi și liberali în chestiuni de societate. Observăm  acum, la începutul ciclului electoral prezidențial 2020, o adincire a faliei generationale. Florida este laboratorul ideal pentru studierea acestui tip de tendința, care se manifestă, deocamdată mai puțîn pregnant, și în alte state. Floridienii tineri îi preferă pe unii  candidați Democrați , cei mai în vîrstă pe alțîi. Asta se manifestă cel mai frapant într-un caz pe care-l studiez îndeaproape, cel al fostului vice-președinte Joe Biden. Cei mai tineri, în special femeile, îl percep foarte diferit decît cei mai în vîrstă. Se conturează deci o competiție preliminară foarte interesantă, cu un pluton numeros de candidați, în care factorii generationali vor atîrnă greu.

Rep.:  Florida știe să aleagă un cîștigător. A făcut-o, cu o singură excepție, în 1992, în toate generalele prezidențiale din 1964 încoace. Majoritatea candidaților Democrați  s-au deplasat la față locului, alegătorii floridieni i-au putut vedea îndeaproape. Se detașează cineva în această faza? Cine are șansele cele mai mari?

Susan MacManus:  E greu de spus în acest moment, imposibil de fapt. Sondajele ne țîn în ceață, cu un număr foarte mic de pretendenți peste ștacheta de 20%. Un element reliefat anul trecut este efectul saturației mediatice în jurul unor evenimente care pot influență pozițiile și preferințele electoratului.  Opiniile, faptele, evoluează în ritmul mediatic al trecerii de la un subiect fierbinte la altul Pînă la preliminarele din martie drumul e lung, poate nu pentru candidațîi în căutare de fonduri, dar sigur pentru alegători. Toți concurențîi cutreieră deja Florida căutînd bani și publicitate, încercînd să recruteze voluntari de campanie și susțînători în lupta pentru nominalizarea în partid.  E firesc. Florida e Florida, are foarte mulți donatori generoși, e al treilea că populație,  de departe cel mai divizat,  și contează enorm din cauza voturilor pe care le are în Colegiul Electoral, mai bine de o zecime din minimul necesar victoriei.

Toate interviurile realizate de corespondentul RFI în SUA, Radu Tudor:  http://www.rfi.ro/tag/interviu-sua

 

 
Ascultă aici interviul cu Susan MacManus, profesoară emerită la Universitatea Floridei de Sud, unde a predat politologie vreme de peste trei decenii