Gabriela Zoană (PSD): Klaus Iohannis ignoră opinia Comisiei de la Veneția privind referendumul

Gabriela Zoana Iohannis Comisie Venetia referendum.jpg

Gabriela Zoană îi cere președintelui Klaus Iohannis să vorbească despre alegerile europene, nu despre referendumul pe justiție (Sursa foto: Facebook/Gabriela Zoană)
Gabriela Zoană îi cere președintelui Klaus Iohannis să vorbească despre alegerile europene, nu despre referendumul pe justiție (Sursa foto: Facebook/Gabriela Zoană)

Președintele Klaus Iohannis ar trebui să vorbească despre alegerile europene, nu despre referendumul pe justiție din 26 mai, declară la RFI europarlamentarul PSD Gabriela Zoană. Ea îi răspunde pe de altă parte prim-vicepreședintelui CE Frans Timmermans, care avertiza recent PSD-ul că riscă excluderea din rândul socialiștilor europeni: ”Timmermans până la urmă nu știm dacă va trece pragul electoral la el în țară”.

Reporter: Ce-i va transmite PSD președintelui Klaus Iohannis la consultările de la Cotroceni pe tema referendumului pe justiție?

Gabriela Zoană: Eu vă spun ce i-a transmis Uniunea Europeană și anume Comisia de la Veneția, i-a transmis atât președintelui Iohannis, cât și tuturor statelor membre că în ziua alegerilor europarlamentare nu este recomandat să se organizeze nici un fel de referendum (...). Este păcat că atât președintele Iohannis și în general Opoziția nu a înțeles până acum importanța alegerilor europarlamentare și nu a înțeles cât de important este ca românii să conștientizeze faptul că suntem cetățeni europeni, trebuie să ne implicăm în mod activ și mai ales să avem grijă să trimitem la Bruxelles patrioți, oameni care să-și respecte țara, să voteze pentru România (...). Este dezamăgitor din punctul meu de vedere și bineînțeles și Uniunea Europeană este supărată pe președintele Iohannis pentru lucrul acesta, pentru că jucăm ping-pong, când ne convine, ținem cont de Comisia de la Veneția, ținem cont de autoritățile europene, când nu ne convine și avem un interes personal, propriu, de campanie electorală și când vorbesc de campanie electorală, mă refer strict pentru prezidențiale, sărim etape, ne batem joc de instituțiile fundamentale.

 

Rep.: Cam ce a făcut și PSD-ul, de altfel, atunci când a ignorat opinia Comisiei de la Veneția și GRECO privind modificarea legilor justiției.

G.Z.: Eu vă respect răspunsul dvs., dar cred că nu suntem la grădiniță, să spunem și tu ai făcut la fel.

 

Rep.: Nu, dar invocați instituțiile europene de care nu țineți cont nici dvs..

G.Z.: Nu, eu invoc instituțiile europene și invoc importanța alegerilor europarlamentare. În 26 mai vor fi alegeri europarlamentare. Sunt deosebit de importante aceste alegeri, ați văzut și dvs. cât de important este să avem oameni care să apere România, să trimitem la Bruxelles patrioți, să votăm oameni competenți, să conștientizăm faptul că alegerile europarlamentare sunt deosebit de importante pentru noi. Este important să ne concentrăm pe alegerile europarlamentare și este firesc ca în semn de respect pentru cetățeanul român, cetățean european, președintele Iohannis să vorbească despre alegerile europarlamentare.

 

Rep.: Dar statul de drept nu este o temă europeană?

G.Z.: Încă o dată, nu am spus lucrul acesta vorbind despre alegerile europarlamentare în sine și despre importanța zilei votului, despre faptul că românii sunt cetățeni europeni, sunt chemați la urne pentru a alege echipa celor 32 de europarlamentari români, care vor reprezenta România.

 

Replică acidă pentru Frans Timmermans

 

Rep.: Prim-vicepreședintele Comisiei Europene Frans Timmermans a avertizat PSD-ul că riscă excluderea din rândul socialiștilor europeni. Cum priviți declarația sa?

G.Z.: Oamenii spun așa: ca să ai reprezentativitate la Bruxelles, trebuie să fii în primul rând dorit acasă la tine, să fii votat acasă la tine. Frans Timmermans până la urmă nu știm dacă trece pragul electoral la el în țară.

 

Rep.: Dar până una alta, este prim-vicepreședintele Comisiei Europene, o funcție importantă.

G.Z.: Pentru încă câteva luni. Subiectul principal sunt alegerile europarlamentare.

 
Gabriela Zoană, despre consultările președintelui Klaus Iohannis cu partidele pe tema referendumului pe justiție